12/08/10 20:24
(http://icothink.blogspot.com/)

Кризата е за сметка на бедните по света

Кризата е за сметка на бедните по света

Всички знаем за финансовата криза, която сполетя почти целия свят през последните три години. В новините почти всеки ден се говори как всяка страна по света се бори с нея и какви точно мерки взема, за да подпомогне финансово държавата си. Обикновено биват “затягани” закони, от които може да се извлече финансова полза или се създават нови, за да може приходите да се насочат в други сфери на бюджета на страната. Много хора загубиха работата си (до момента около 30 милиона в целия свят) и се очаква цифрата им да достигне 400 милиона през следващите години.

До тук всичко ни е ясно, само не ми е ясно защо почти в целия свят кризата се стоварва с най-голяма сила върху най-бедното население от страните? Разбирам да вземеш от богатия, но бедния така и така няма, каква е целта на занятието? От богатите реално могат да влязат най-много приходи, защото при приходи милиарди и един процент по-висок данък примерно се получава огромна сума, докато при масата бедни хора примерно от 10 000 човека ако се натоварят дори и с 5% по висок данък ще се получи една нищожна сума. Аз ли не мога да смятам или някой се прави, че не разбира, не мога да проумея.

За пример в нашата страна мога да дам “данък лукс”, който от някои хора се сметна, че нямало да бъде кой знае каква сума и за това се отмени замисълът му. За сметка на това пък “данък колиба” се прие въпреки, че сигурно няма да се съберат и няколко милиона от бедните хора по градове и села, които имат имоти на стойност по малка от 1680 лева. Кой в случая е ощетен най-много може да си направи изводи и всяко първолаче. Да вземем и последния залък на сиромасите ...

Не само в нашата страна се действа по този начин. Данъчните облекчения за най-богатите в САЩ се запазиха, румънските пенсионери ще си плащат здравни осигуровки, а във Франция и Великобритания стачки заляха двете страни заради антикризисните мерки, които касаят пенсионната реформа. Странно е поведението на “икономистите” по света ...
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване