12/16/10 16:27
(http://ikonomika.org/)

От никой нищо не зависи, както и от нас

Подзаглавие от интервю в Mediapool:

Както предишни правителства нямат заслуга за високите вложения, така и това няма вина за ниските, казва Борислав Стефанов, шеф на Агенцията за инвестиции

Да се чуди човек тогава, защо е дошло на власт това правителство след като нищо не зависи от него? 

Логични следствия:

Можеш да доведеш една страна до фалит, или да поддържаш бюджетна дисциплина – това не оказва влияние върху инвестициите. Можеш да правиш реформи, или да правиш популизъм – инвеститорите не се интересуват. Можеш да имаш добра среда за бизнес или тотална корупция – няма да привлече или отблъсне никакви инвеститори. Въобще, всичко е безсмислено.

Има само един проблем с тези приказки – категорично са опровергани.

И в добрите времена, и в лошите времена, икономическата политика има решаващо значение за чуждите инвестиции. Лошата икономическа политика гони инвеститорите, а реформите, дисциплината и добрата бизнес среда привлича инвестиции.

Един прост факт – при една и съща външна среда вече в някои страни от нашия регион чуждите инвестиции се възстановиха до нивата от преди кризата, а в други продължават да намаляват (вкл. в България). И още един, исторически – при една и съща външна среда никой не искаше да инвестира в България през 90-те години на ХХ век, въпреки че се надпреварваха да инвестират в други страни от региона. Разликата, обясняваща поведението на инвестициите, е вътрешната икономическа политика.




Блогът за икономика 2010

Публикувана на 12/16/10 16:27 http://ikonomika.org/?p=5034
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване