01/07/11 10:58
(http://ruslantrad.com/)

Вълна от арести в Тунис

“Репортери без граници” осъди арестите и изчезването на блогъри и онлайн активисти в редица населени места в Тунис. Световната организация за свобода на словото и печата съобщава за пет случая, но може да са повече.

Полицията арестува блогъри, заради вероятно съучастие в разбиването на правителствени сайтове, извършено от Анонимната група. “Репортери без граници” са призовали властите да освободят арестуваните възможно най-скоро. “Тези арести, предназначени за сплашване на тунизийските Интернет активисти и техните поддръжници в чужбина, е възможно да доведат до обратния ефект, тъй като така се подклажда напрежението. Арестът на няколко блогъри не е начин да се спрат демонстрациите или кибератаките.”, заявяват “Репортери без граници”. Засилването на репресиите в никакъв случай не е решение на кризата, която поглъща Тунис днес.

Четири или пет цивилни полицейски служители да арестували блогъра и активист Хамади Калуша в дома му около 6 сутринта, изземайки компютър и протестни материали.

Киберактивистът Слех Един Кшук, студент, е бил арестуван от полицията в Бизерте (северно от столицата), като е конфискуван и компютърът му.

Тунизийският рапър El General, чието истинско име е Хамада Бен Аун, също бе арестевун в Сфакс (на 270 км. югоизточно от Тунис). В песен, той оспорва властта на Бен Али и го обвинява за корупцията и безработицата (видео).

Слим Амаму и Азиз Амами, двама блогъри от столицата Тунис, също има данни, че са арестувани (вижте статията на Джилиян Йорк за този случай). Слим Амаму бе задържан за кратко на 21 май 2010 г., когато имаше протест срещу цензурата в интернет, планиран от него самия. Азиз Амами е свързан със сегашните протести в Сиди Бузид. Неговият блог е недостъпен в момента, както и Facebook профилът му.

Al Jazeеra имат добър набор от видео клипове за протестите в Тунис – вижте ги.

Публикувана на 01/07/11 10:58 http://ruslantrad.com/?p=7315
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване