01/10/11 19:48
(http://ruslantrad.com/)

“Пропуснати” съобщения за Тунис

Европейският съюз най-накрая заяви позицията си спрямо Тунис. Според AFP, тази вечер Европейският съюз е осъдил жестоките мерки на правителството на Бен Али спрямо протестиращите. Тази събота и неделя над 14 души бяха убити, след като полицията стреля срещу протестиращи в два района на Тунис.

Ръководителят на звеното за външна политика на ЕС, Катрин Аштън, заяви, че е “загрижена за събитията, които съпътстват Тунис през последните дни”. Катрин Аштън призова за освобождаване на задържаните протестиращи.

“Ние осъждаме насилието и загубата на човешки живот, и изразяваме съчувствие към семействата на жертвите.”

ЕС призова и за незабавно освобождаване от ареста на блогъри, журналисти, адвокати и други хора, които са били задържани по време на мирни демонстрации в Тунис.

Франция, бившата колониална сила в района, призова също към сдържаност и спокойствие. Говорителят на МВнР на Франция, Бернар Валеро, заяви, че само диалогът ще позволи на тунизийците да преодолеят икономическите и социални проблеми.

"Свобода в Тунис" са изписали с телата си активисти в Тунис.

Изглежда е трудно ЕС да си представи защо тези хора се конфронтират с правителството. Ниските доходи, невъзможност за реализация и всичко свързано с тези неща са само малка част от исканията на хората. Официалната реакция на ЕС бе нужна и дойде в момент, когато положението в Тунис може да излезе извън контрол, особено след убийствата. Тази реакция трябваше да дойде по-рано поне с две седмици, за да се предотвратят действията на полицията, убили 20 души (това е цифрата, споделена от различни медии).

Съединените щати реагираха още миналата седмица, загрижени за свободата на словото и намесата на правителството в Интернет. След стрелбата по протестиращи, натискът от САЩ може да се усили. Франция, за да не повдигне някой обвинения или заради нечиста съвест, сподели, че е нямала информация за това, че се планира такава намеса на властта в Тунис срещу протестиращите.

Същевременно отразяването на въстанието в Тунис придобива повече популярност сред англоезичните медии. Събитията от последните дни, обаче, имат различни окраски в различни медии.

Например, “Чикаго трибюн” говори за “бунт в знак на протест срещу безработицата и други социални злини”. Освен, че се споменава за “тълпи”, които атакуват офиси на правителството, други определения няма. Отсъства общия политически контекст (както например го има в AP), не се споменават социалните проблеми, няма и ред за репресивния режим на Бен Али.

В същото време “Ню Йорк Таймс” използва съобщение на Ройтерс, което говори за “вълна от недоволство”:

“Протестиращите казват, че са ядосани от липсата на работни места, но официални представители твърдят, че бунтът е демо на малка част, свързана с екстремизма.”

Още веднъж същото- липса на реалният контекст, свързан с режима на Бен Али. След като опозиционерът Наджиб Шаби, да се пощади животът на невинните граждани и да се зачете правото им да протестират мирно, Ройтерс се опитва да обясни позицията на режима:

“Длъжности лица заявиха, че полицията е стреляла при самозащита, когато тълпите нападнали органите на реда, игнорирайки предупредителните изстрели. Правителството каза в изявление, че полицията не е направила нищо повече от изпълнение на на законовата мисия да поддържа реда и гарантирането на безопасността на гражданите.”

Ройтерс продължават с искрени глупости, които не правят нищо друго, освен да удрят по лицето на протестиращите. Явно това е стратегия, поддържана от години:

“Президентът Бен Али заяви, че протестите са неприемливи и биха могли да обезкуражат инвеститорите и туристите, които осигуряват голяма част от приходите на страната. Властите казват, че са се повлияли от оплакванията на протестиращите и са стартирали програма с работодателите за осигуряване на работни места за 50 000 безработни висшисти.

“Тунис е регистрирал силен икономически растеж през последните десет години, но това не е достатъчно, за да се задоволи търсенето на работни места. Безработица е особено остър проблем за младите във вътрешността на страната.”

В доклад на BBC, британската агенция говори за “протести заради растящите цени на храните и безработицата в Тунис, като добавя, че “правителството съобщава, че за протестите са отговорни екстремисти, имащи за намерение да дестабилизират страната”.

Въпреки това, друг репортаж на BBC отбелязва:

“Демонстрациите са рядкост в Тунис, където има строг контрол, насочен към предотвратяването на израз на несъгласие. “

Британският вестник The Independent отбелязва, използвайки доклад на AP:

“Протестите срещу безработицата и липсата на инвестиции, продължават близо месец. Властите твърдят, че бунтът е дело на малка част от екстремисти. Президентът Бен Али заяви, че протестите са неприемливи.”

Публикувана на 01/10/11 19:48 http://ruslantrad.com/?p=7362
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване