01/13/11 14:19
(http://ruslantrad.com/)

И отново политическа криза в Ливан

13th July: 50 civilians killed in Lebanon, 3 c...

Image by FlickrJunkie via Flickr

Правителството на националното единство в Ливан се срина, след отказа на Хизбула и нейните съюзници да участват в управлението, водено от Саад Харири. Причината се корени в обвиненията към партията Хизбула, че е участвала в убийството на Рафик Харири, загинал при атентат в Бейрут през 2005 г. Новината съобщи министърът на енергетиката Джубран Басил на пресконференция в Бейрут вчера вечерта.

Хизбула, подкрепяна от Сирия, е обвинена от мнозина политици в Ливан за извършване на атентата срещу бившия премиер Рафик Харири, чиито син днес управлява в Бейрут. От партията Хизбула поискаха да прекратят обвиненията срещу тях, след като Саад Харири ги сне от Сирия, която бе обвинена първоначално. Басил говори за провала на срещата Сирия-С.Арабия да се намесят и оправят проблемите в Ливан, като обвини, че Харири се поддава на натиск отвън, най-вече на САЩ. Сега предстои важна задача пред президента Мишел Слейман, който трябва да състави ново правителство.

Напрежението в Ливан ескалира, след като Трибуналът на ООН подготви обвинителен акт, с който изрази опасения, че Хизбула е участвала в убийството на Рафик Харири. Това можеше да доведе до нови изблици на мъст и агресия, подобни на гражданската война, като през 2008 г. събитията бяха на крачка от този сценарий.

Хизбула и Сирия отричат да имат отговорност за смъртта на Харири. Лидерът на Хизбула, Хасан Насралла, обвини Трибуналът, че е политизиран и е явно, че зад обвиненията седят хора, които искат да ударят структурите на Хизбула (реч на Насралла на 11 ноември). Позицията бе твърда – няма да се позволи ареста на членове на партията и ще бъдат атакувани всички, които искат да арестуват хора на Хизбулла.

Според мен беше ясно, че правителството на Саад Харири нямаше да издържи. Скептицизъм и песимизъм имаше още в началото, когато се заговори за “правителство на националното единство”. На ливанците им се струваше, че нито е правителство, нито е единство. И бяха прави, това си пролича вчера. Решението на шиитските участници в кабинета вероятно е било взето по-рано, а поредният тласък на обвиненията е повода, от който се нуждаеше Хизбула. Хасан Насралла никога не е виждал единно правителство, което е основано на обвинения между партиите. А именно в този дух бе създаден кабинета на Харири. Срещага между С.Арабия и Сирия, страните с най-голям дял влияние в Ливан, също не успяха да успокоят искрите, възпламенили отново страстите в ливанското политическо пространство.

Прокурорът от ООН Даниел Белемаре се очаква да представи своя обвинителен акт пред съдията Даниел Франсен до края на март. Първоначалното разследване на ООН засегна четирима души, служители в ливанските служби за сигурност, които имат про-сирийски възгледи. Те бяха държани в затвора четири години преди да бъдат пуснати през 2009 г. от съда поради липса на доказателства.

Enhanced by Zemanta
Публикувана на 01/13/11 14:19 http://ruslantrad.com/?p=7380
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване