01/24/11 21:56
(http://www.kulinarno-joana.com/)

Krautfleckerl или паста със зеле

В повечето случаи, кухнята на северните страни се свързва с месо или риба, тежки ястия и консервирани зеленчуци. Разбира се има и вегетариански ястия, които обаче в сравнение с останалите са бегло разгледани в кулинарните книги и блогове. Това, което ми прави впечатление от немската и австрийската кухня, е че дори ястието да се състои само от зеленчуци, то ще се използва месен бульон. Тези рецепти, лесно могат да се адаптират като постни, но тогава ще загубят чара си. В книгата на Plachutta, обаче, открих едно напълно вегетарианско ястие, което може да стане и постно, ако се използва паста без яйца. И говоря наистина за ястие, а не за гарнитура, както обикновено се случва със зеленчуците в тези кухни.

Ястието е много просто и се състои от две основни съставки – прясно зеле и паста. Пастата, която обикновено се използва е плоска и къса и се нарича Fleckerl noodles. Но всяка една къса паста би била приложима. Ястието се приготвя за 30 минути – толкова време е необходимо на зелето да се задуши. А междувременно пастата се сварява. След това двете се смесват и готово. Простичко, но и вкусно.

Какво още ми прави впечатление? Тук не се използват никакви подправки, освен сол и черен пипер. Със зелето очаквах в рецептата да присъстват бахар, хвойна, кимион и изобщо типичните подправки, които се използват в гореспоменатите кухни. Най-впечатляващото е, че зелето се задушава в карамел. Да, точно така. Карамелизира се захар в олио. В тях се сотира лук, а след това се добавя зелето. Беше ми много чудно какво ще се получи без наличието на силни подправки. И разбрах какво се получава. Сладникаво, но не натрапчиво ястие, в което все пак силният аромат на зеле доминира, въпреки сладостта. Бих го определила като интересно. Освен това се оказва, че е и традиционно вегетарианско ястие във виенската кухня.

Паста със зеле

Адаптирано от книгата Plachutta – The Best of Viennese Cuisine

Продукти:

  • 200 гр. суха къса паста
  • 50 мл. зехтин
  • 50 гр. захар
  • 2 глави лук, нарязани на ситно
  • 600 гр. бяло зеле, нарязано на дребни парчета
  • 250 мл. зеленчуков бульон или вода
  • сол и черен пипер

Зехтинът се загрява в тенджера. В него се изсипва захарта и се карамелизира, докато придобие светло кафяв цвят. Добавя се лукът и се сотира за няколко минути, докато омекне. Следва зелето и зеленчуковият бульон (водата). Посоляват се със сол и черен пипер на вкус. Всичко се разбърква добре. Тенджерата се похлупва с капак и зелето се оставя да се задуши за 30 минути на умерен огън. Разбърква се от време на време.

Междувременно пастата се сварява в подсолена вода, според упътването на опаковката. Отцежда се и се залива със студена вода. Отцежда се добре.

Когато зелето е готово, към него се добавя пастата. Разбъркват се.





Кулинарно - в кухнята с Йоана Krautfleckerl или паста със зеле от Йоана Петрова - Кулинарно - в кухнята с Йоана
За още публикации, прочети съдържанието на блога или разгледай мозайката от снимки.
Публикувана на 01/24/11 21:56 http://feedproxy.google.com/~r/kulinarno-joana/feed/~3/QMwqPWQ6EJY/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване