01/24/11 08:06
(http://www.gorichka.bg/)

Георги Николов и пасивните сгради на форум Дом

арх. Георги Николов

Георги Николов е архитект, достигнал до отговора на ключов въпрос: какъв е най-ефективният начин за отопляване и охлаждане на едно жилище? Отговорът - пасивни сгради. Наричат се така, защото в тях няма активна система за отопление и вентилация, която да употребява природен ресурс. Може и да звучи, като пълна магия, но нищо чудно след няколко години пасивният старндарт да се превърне в нормата, а доста от сегашните архитектурни творби да изглеждат, като някакво нелепо недоразумение.

На Форум Дом, Георги ще представи този начин на строителство у нас, защото той вече има реализирани проекти, а ще научим и повече за сбъдването на мечтата му - детска градина и училище в пасивни сгради в България.

Горичка: Какво харесваш в твоя град?

Георги: Витоша, която е невероятно близо. Чудесно е да можеш да се качиш с байк от центъра на града до истинска планина само за 1ч. време.

Каква е най-важната промяна в областта на околната среда последните 5 години?

Средата се влоши, а хората започнаха бавно да го осъзнават и вдигнаха шум по въпроса. Надеждата ми е, че след като шумът утихне, зеленото ще е вече ежедневие.

Имаш ли решение на някой наболял според теб проблем, свързан с градската среда?

Да. За ужасяващата енергийна неефективност и липсата на комфорт на обитаване в почти всички сгради около нас. Трудното е, че е нужно да се намерят поне двама мъдри държавници, които да дадат едно рамо. Това ще стане, някой ден.

Трудно ли е да си архитект в България?

Не е трудно. За добрите идеи винаги има пазар. Повече отколкото за лошите.

Имаш ли любимо място в България?

В България има огромни пусти територии без къщи, мостове, магистрали, ферми и други. Просто гори или полета без къщи. В по-голямата част на Европа това вече го няма.

За какво ще ни разкажеш на форум Дом?

За това колко малко разум ни е нужен, за да прескочим огромната пропаст между некачественото строителство и пасивната сграда.

Регистрирайте се за Форум Дом

Публикувана на 01/24/11 08:06 http://blog.gorichka.bg/?p=2908
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване