02/02/11 21:40
(http://www.gorichka.bg/)

Диана Иванова за селото като дом, споделян с други хора на форум Дом

Диана Иванова е журналист на свободна практика и автор на некомерсиални културни проекти. През 2005-а година Диана получава престижната журналистическа стипендия „Милена Йесенска” във Виенския Институт за науките за човека, а по-късно става носителка на наградата за европейска журналистика „Writing for Central and Eastern Europe”, давана от Австрийската пресагенция АПА за поредица статии във вестник „Капитал” „Добър ден, меланхолия“. От 2003-а година работи в района на Северозападна България заедно с Фондация за нова култура, като съорганизатор на международния Фестивал на спомените в село Горна Бела Речка.
Темата за безпомощността, травмите, миграцията и обезлюдяването на Северозападна България са сред фокусите на нейния журналистически и изследователски интерес през последните години. От 2008-а е докторант в Университета Зигмунд Фройд във Виена. Сценарист е на документалния филм на Стефан Командарев за Вършец „Градът на жените-баданте“.

Горичка: Какво харесваш в твоя град?
Диана
: Спокойните сутрини и недели, непринуденото общуване, вегетарианските ресторантчета и дворовете в моя квартал.

Каква е най-важната промяна в областта на околната среда последните 5 години?
Осъзнаването,че глобалното затопляне променя историята на земят

Имаш ли решение на някой наболял според теб проблем свързан с градската среда?
Нямам - но отчуждението от града може да се преодолее с повече грижа към собствената история и нейното споделяне и аз правя различни стъпки в тази посока

Имаш ли любимо място в България?
Да, Бела Речка, разбира се и Стара планина като цяло.

За какво ще ни разкажеш на форум Дом?
За опита ни в Бела речка - мой и на съмишленици - да разширим понятието за дом. Селото не като вилно място, а като дом, който споделяме с други хора. Ако реставрираш къща, а съседната до теб се разпада, как да живееш с това?

Форум Дом е на 26 февруари 2011
Регистрация

Публикувана на 02/02/11 21:40 http://blog.gorichka.bg/?p=3033
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване