01/25/11 11:39
(http://komitata.blogspot.com)

Три малки концерта

Миналата седмица беше богата на културна програма.

Jazzy Tone ме радваха в Culture Beat с джаз и блус репертоар.

Групата е в (почти) класическа комбинация - контрабас, китара и барабани.

Бройката не успях да я установя точно, защото китаристите се сменяха.

Свириха ни стари и по-малко известни джаз парчета, после свириха стари и известни и накрая забиха малко по-твърди блусарски неща.

Започвам да се усещам, че Culture Beat ми става все по-любимо място, макар че откровено не харесвам това, което причиниха на фасадата на НДК.

Младежите са в началото на кариерата си и има какво да учат, но отношението и ентусиазмът им компенсираха дребните технически бъгчета.



Не искам да мрънкам, ама такава музика си представям изсвирена в строги костюми, публиката да е на тъмно, а изпълнителите — на светло. И без електрически китари, освен за блуса.



Lily Of The West бяха голямото ми разочарование. Аз много обичам Country и Bluegrass и се бях барнал с карирана ризка, елече и любимата си bolo tie за концерта.

Dada Cultural Bar не е лошо място, дори съжалявам, че не мога по-често да ги навестявам, защото програмата им е най-малкото любопитна. Можеха да помислят по-добре за интериора си. Но персоналът е много любезен и компенсира другите кусури.

Над българското кънтри тегне проклятие, почти като над българското кино. Росица Кирилова, Коцето - Калки и Lily Of The West, искам повече от това.

Някои намират стила за простоват и елементарен, но не могат да му отрекат — бъка от живот и абсолютно неподправени емоции. За разлика от българския му вариант, който е твърде твърде спокоен и понякога комерсиален за вкуса ми.

Изпълниха няколко прекрасни песни, които никой друг няма да ви изпее в България.



Indigo са българо-ирландска група, която обикновено свири по корабите . Сърдечно благодаря на Мария, че ме светна на концерта, защото не го бях забелязал в програмата.

Каква хубава изненада - солистката Angela Ryan e жена с невероятна харизма и изключителни гласови данни. Като им прегледах после сайта (там има и няколко парчета, които могат да се чуят) видях, че по корабите са пенкилер — свирят всичко наред, но в клуба Анджела наистина се раздаваше в ирландския фолк и кънтрито и мисля че и на нея това и е най-любимата музика.

Лично аз бих искал да ги видя да направят и албум с такава музика. Ще си го купя от някой техен нов концерт.









Съжалявам за качеството на снимките и видеото, апаратът може толкова, а светкавицата затрива атмосферата ;-)

И понеже не може да избягаме тия дни от сересета, да знаете, че утре от 19,00 можете да ме видите в ЕКИП 5 на БНТ да си говорим за интернет активизъм, свобода на словото и подобни интересни неща. 


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване