01/25/11 18:29
(http://ruslantrad.com/)

Атентатът в Москва се очакваше

Сянката на войната в Чечения все още виси над народите на Русия и Кавказ.

Вчера на летище “Домодедово” в Москва, самоубиец се взриви и уби над 30 души. Това е един от най-кървавите атентати в историята на ударите в Москва, като ранените надвишават 150 души. Определено добре подготвен удар по сигурността на Руската федерация, който отправя много въпроси към правителството и обществото.

Несъмнено има проблеми със сигурността. Според източници на Взгляд.РУ бомбата била вкарана извън летището, а не през портала за пристигащи, както бе една от тезите на полицията за атентата. Това, само по себе си, е голям проблем на сигурността, имайки предвид няколко събития. Още по-тревожни са сведенията, че силите за сигурност са получили предупреждение за атентата, но не са действали съобразно с опасността. Това показва РИА Новости, а Новая Газета проследява цялото разследване.

Само преди три дни в Башкирия бе ударен руски магазин. Преди няколко месеца започнаха атаки на националисти в Москва по домове на кавказци, изразявайки обществената нагласа на руснаците към жители на Кавказкия район и бившите съветски републики. Вестник Коммерсант набляга върху липсата на сигурност и в двете страни. Несъмнено трябва да има двустранно желание за промяна в отношенията между руснаци и кавказци, макар това да е много трудно днес.

Главна причина за това са историческите спънки. СССР, както и след това Русия, никога не е давал свобода на изразяване и самоопределение на народите от Кавказ и по-специално в Чечения. Проблемите в малката република идват един след друг, а това води след себе си несъмнено и радикализация на населението.

В свой репортаж НОВА представи една ретроспекция на отношенията между Русия и Чечня, което само по себе си е много правилен ход. Именно така може да бъде осведомено обществото защо има тероризъм в Чечения, защо хиляди са загинали в резултат на удари и за какво става дума в тези сложни отношения между бившата огромна държава СССР и прикачените й държави, настроени крайно враждебно към политиката на Руската федерация днес.

По разследването сега работи екип от 88 души. Само на летището “Домодедово” руските власти са разпоредили да работят над 60 души специалисти, които ще търсят информация за атентатора прашинка по прашинка. Лошото е, че тези действия трябваше да бъдат извършени много по-рано, а търсенето да започне много преди да се стигне да залата за пристигащи на летището. Това е основното, което руските медии критикуват – липсата на сигурност и адекватна реакция след получаване на сигнала, че се готви атентат.

Със сигурност това няма да бъде последният атентат в Москва. Напрежението между руснаци и кавказци се засилва още повече след митинги на националистите в руската столица, които ясно заявиха позиция, че трябва да бъдат изгонени всички чужденци. В случая това бе искрата, която отново запали фитила на недоволство и чувството, че все пак Русия продължава политиката на СССР. Не може и да става дума за спиране на атентатите, докато централната власт в Москва не преосмисли подхода си спрямо бившите съветски републики в Кавказ.

Публикувана на 01/25/11 18:29 http://ruslantrad.com/?p=7513
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване