02/04/11 11:21
(http://vasvalch.com/)

Измерване на успешна Facebook страница

NewsFeedКато цяло, Facebook винаги са доста потайни по отношение на разработките си, но за разлика от Google дават обяснение на алгоритъма за измерване интереса към съдържание. Да заповяда EdgeRank – или системата, според която социалната мрежа определя дали посланието ви наистина ще стигне до потребителите и колко от феновете ви наистина ви виждат. А вече има и лесен начин да измерите това.

EdgeRank: Силата на взаимодействието

Няма да обяснявам подробно защо е важно съдържанието ви да има висок EdgeRank: достатъчна е информацията, че 88% от феновете не се връщат на страницата, след като са натиснали бутона “Like” (по данни от BrandGlue). Но това не означава, че ставате невидими – просто потребителите виждат информацията в NewsFeed секцията си. Поради желанието да “промотират” по-интересните хора във вашата социална мрежа, Facebook създадоха фийда “Top News”, който се зарежда по подразбиране (освен ако не отворите Facebook през приложение за мобилен телефон). Тук именно съдържанието се избира на база EdgeRank – троен алгоритъм, който взима предвид:

  • силата на връзка между четящия и автора на поста: колкото по-често даден потребител отваря ваше съдържание и взаимодейства с него (кликове на линкове, like-ове, коментари), толкова по-вероятно е съдържанието да се появява във фийда му в бъдеще.
  • тежест на типа съдържание: всеки вид “edge” има различна сила. Снимките и видеото имат по-голяма тежест, следвани от линкове. На последните места са статусите и постовете от приложения (които са с по-ниска тежест от постовете на профили, независимо дали са хора или страници).
  • време: колкото по-скоро е публикуван даден “edge”, толкова по-вероятно е той да се появи във фийда. И все пак ако съдържанието събере много реакции, то остава видимо и на по-предна позиция за много по-дълго време.

Ако си падате по формули, EdgeRank изглежда така:

edgerank formula

Ако искате още информация за EdgeRank, TechChurch и Daily Beast го обясняват доста добре, а TC дават линк към видео-презентация на инженери от Facebook, които представят EdgeRank алгоритъма – намира се в края на материала им.

Измерване

И неизменно, когато се появи алгоритъм, се намира някой добър човек, който да автоматизира измерването му. И тъй като разработчиците не се славят с особен интерес към творческите имена, инструментът се нарича… EdgeRank Checker. За да проверите резултата на страницата си, трябва да свалите .CSV файл с данни от страницата си (през панела Insights) и да качите този файл на уебсайта. Достатъчно лесно за използване на този етап, въпреки че изисква повече усилия от стандартните “въведи-URL-на-страницата” инструменти. EdgeRank Checker работи със страници от всякаква големина, така че ще е полезен и за “изгряващи звезди”, но тогава резултатите ще са по-високи поради малкия процент потребители и няма да са напълно верни. Със задаването на период за експортване в Insights можете да видите развитието на страницата за доста време назад и да проследите тренда по-точно.

Създателите на EdgeRank Checker са проучили доста страници и определят, че резултатите могат да се тълкуват така: резултат 0-3 е под средното, 4-7 средно ниво, 7 и нагоре е над средното, а повече от 20 е наистина отличен резултат. Вече имате отправна точка за оценка на страницата си.

___
снимка: Gary Thomson



Още по темата:

  1. Да чуваш феновете във Facebook
  2. Top 50 от Facebook
  3. Маркетингов успех във Facebook

Публикувана на 02/04/11 11:21 http://feedproxy.google.com/~r/vasvalch/feed/~3/n3V-9p_7ATc/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване