02/09/11 23:27
(http://ruslantrad.com/)

И Горен Египет се присъедини към бунтовете в Египет

Областта Асиут е много плодородна и е важна част от Египет. Там никога не е имало протести.

В момента медиите са приковали внимание към площад “Тахрир” в Кайро, където последните 16 дни египтяните протестират срещу режима на Хосни Мубарак. В същото време обаче, демонстрации има и в Горен Египет, в областта Асиут, където от два дни над 8000 души са препречили пътя към главния град Асиут и нападат преминаващите коли.

Областта е известна с това, че през цялата си история е била упора на властта, не само по времето на Мубарак, но и още в древността. Всъщност, там досега не е имало никога протести заради страха от репресии. От 7 февруари това явно е минало, тъй като жителите на областта са изразили гнева си към правителството с палежи и нападения над правителствени сгради. Това видео показва именно палеж на преминаваща кола:

Вестник Al Masry Al Youm пише, че влиянието на протестиращите на площад “Тахрир” е главният катализатор на бунтът в Асиут. Друг египетски вестник, Youm 7, пусна и снимки на ранени при сблъсъци с полицията. Явно е, че са били използвани директно патрони по протестиращите. Жителите на провинциалния град имат достатъчно поводи, за да се вдигнат срещу управлението на Мубарак. През последните месеци положението им става отчайващо с увеличението на всички важни суровини. Поради затъмнението и отдалечеността от Кайро, протестите биват показани едва сега, но продължават от 7 февруари.

Публикувана на 02/09/11 23:27 http://ruslantrad.com/?p=7731
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване