02/19/11 14:50
(http://asenov2007.wordpress.com/)

СКАЧЕНИ СЪДОВЕ – НО КОЙ В КОГО ПРЕЛИВА? И КАКВО?

Радио SBS, Мелбърн, Австралия – разговор на Фили Лангдмън с Пламен Асенов, политически коментатор на SBS за България

Този текст е защитен от “Закона за авторското право…..” Право за препечатването му  електронни и печатни медии получават срещу сумата от 60 лева, преведени по сметка: UniCredit Bulbank – BG 04 UNCR 70004504154064, Пламен Асенов /Plamen Asenov/ За контакти, допълнителни уточнения и поръчки – тел. 0885 99 35 74. Колеги, надявам се поне занапред да подходите професионално и проявите уважение към институцията “журналист на свободна практика”. Ние не късаме житейските блага от Дърво на живота в собствена плантация, а, също като вас, сме принудени да ги купуваме от магазина!   

/Фили/ Шефът на Държавната агенция за национална сигурност Цветелин Йовчев подаде оставка, след като премиерът Борисов остро критикува работата на агенцията. Неговото изявление дойде като следствие от проточилия се неуспех на ДАНС да разкрие кой  стои в дъното на последните скандали с незаконното изнасяне на телефонни разговори на висши държавни чиновници, включително самият премиер. Както се разбра по-рано, съмненията са за наличието на “къртица” в ДАНС, заради което нейни служители трябва да минат на детектор на лъжата. Все още не е ясно дали оставката ще бъде приета, но първите коментари са, че жестът на Цветелин Йовчев всъщност е опит да се отпуши натрупаното обществено напрежение и да се отклони вниманието от фигурата на вътрешния министър Цветан Цветанов, сочен от мнозина опозиционни политици като истинският човек, предизвикал скандалните развития.

Междувременно от миналата седмица насам, когато взривно устройство гръмна пред редакцията на в. “Галерия”, който беше основният източник за разпространение на незаконните записи, те спряха да се появяват. Вместо това един бивш заместник-шеф на митниците, Антоний Странджев, излезе с твърдения, че преди време е подготвян арест за него и шефа на агенцията Ваньо Танов, защото с действията си са засегнали интереси, свързани със сегашното управление. Странджев каза още, че знае за подкуп от 4 милиона лева, дадени на висш държавен чиновник, но не спомена име.

Така или иначе, този епизод може да се приеме като продължение с други средства на започналата от началото на годината компроматна атака срещу правителството на ГЕРБ. Атаката очевидно се отрази негативно на управляващите. Според последните социологически проучвания подкрепата за ГЕРБ само за месец е спаднала с 4 процента. Макар социолозите да отчитат, че при отлива си от ГЕРБ тези гласове засега не се преливат в никоя друга от реалните политически формации, все пак е очевидно, че с наближаването на изборите управляващите ще имат все по-големи проблеми, особено ако ситуацията продължи да се изостря, а техните действия останат все така хаотични. 

- Пламен, шефът на ДАНС подаде оставка, след като премиерът Борисов заяви, че за някои служители в агенцията думата “професионализъм” изобщо не би трябвало да се употребява. Може ли това негово мнение да доведе и до преформулиране на целите и задачите на агенцията, а оттам – до по-сериозни промени в нейната структура? 

- По принцип е възможно, Фили, макар че не ми се вярва да стане. За да съм толкова категоричен имам предвид няколко неща. Първо, независимо, че бе създадена от предишния премиер Станишев изкуствено, с цел да се ограничи властта на тогавашния твърде силен министър на вътрешните работи Румен Петков, и независимо, че дълго време съществуваше латентно, ДАНС напоследък все пак започна да намира, ако не и да отвоюва, своето място в общата картина на българските специални служби. Наистина, тази картина е твърде изкривена, дори гротескна от гледна точка на нормалните демократични практики, но такава е реалността в България. Казаното означава, че опитът за цялостно преформулиране на задачите, а дори и само за вътрешно преструктуриране на самата агенция, в момента е по-малко възможен, отколкото, да речем, в началото на мандата на сегашното управление.

Второто ми съображение е, че съществена промяна в тази агенция е невъзможна без наличието на обща, концептуална визия за промяна в цялостната философия и за сериозни законодателни промени, свързани със специалните служби, МВР и съдебната система. В тази сфера нещата са като скачени съдове и никаква промяна не може да стане в един от тях, без да се отрази по веригата, а оттам и на общите баланси на силите в страната.

Третото ми съображение е свързано с факта, че в момента Бойко Борисов и ГЕРБ като цяло имат толкова много проблеми, че едва ли са в състояние да извършат такава сложна операция. На всичкото отгоре, независимо от декларацията за недостатъчен професионализъм на част от хората в ДАНС, Борисов и компания всъщност имат нужда от ДАНС, просто тактическата им цел е не да разрушат агенцията, а да я овладеят така, че да служи на тях, а не на други интереси.

Иначе, Фили, твърдението на премиера за липсата на професионализъм сред хората от ДАНС ми се струва само по себе си е правилно. Видяхме през последните години толкова нелепи, а на моменти и незаконни акции от тяхна страна, прочетохме толкова некадърно написани техни доклади, научихме толкова факти за хаоса и безхаберието, които царят в самата агенция, че не е необходимо да си чак министър-председател, за да разбереш и кажеш това. 

- Пламен, първите реакции на опозицията и от дясно, и от ляво по повод оставката на Цветелин Йовчев са, че тя е бушон, чрез която се цели отклоняване на вниманието от тежките въпроси към вътрешния министър Цветанов. Ако е така, ще се постигне ли тази цел? 

- Ами самият факт, Фили, че първото нещо, което казва опозицията, е точно това за бушона, показва, че ако някой си е правил подобни сметки, те са без кръчмар. На мен обаче ми се струва, че премиерът всъщност беше изненадан от тази оставка, затова не каза веднага – приемам я или не я приемам, а забави приемането и.

Не познавам лично Йовчев, нито имам някаква особена информация за него, извън стандартното, което може да се намери. Има хора, които го оценяват като добър професионалист и умен човек. Подобни твърдения обаче, когато се отнасят до човек от българските специални служби, никога не бива да се приемат еднозначно, а трябва да се преценява от позицията на това кой и с каква цел хвали. В случая съмненията ми се засилват, защото едната похвала например идва директно от силно компрометирания бивш вътрешен министър Румен Петков, а целта му е неизвестна.

Освен всичко друго, Фили, напоследък около сегашни и бивши фигури от ДАНС се разиграват събития, чиито цели също остават твърде завоалирани за обикновената публика и трудно могат да бъдат коментирани. Например оказа се, че точно в деня, когато Цветелин Йовчев подаде оставка, премиерът Борисов обяви създаването на един нов правителствен център за борба с корупцията, в ръководството на който най-неочаквано е назначен…..бившият шеф на ДАНС Петко Сертов.

Сертов преди години първо беше съветник на президента Първанов, после стана доверено лице на премиера Станишев и оглави ДАНС. Там бе смятан за слаба фигура, управлявана изцяло от бившия агент под прикритие в престъпния свят Алексей Петров, който пък, след като бе осветен като таен агент, бе официално назначен в агенцията. После Петко Сертов беше буквално изхвърлен от ръководството на ДАНС, а премиерът Борисов спря назначаването му за консул в Солун и дори се закани, че ще го даде на съд заедно със Станишев, заради изтекли секретни доклади. Разбира се, нито Станишев стигна до съда, нито Сертов.

Най-неочаквано обаче, само година след тези закани, вече виждаме Петко Сертов като доверено лице на Борисов. Казвам доверено лице, защото кой премиер е луд да назначи на ключово място, в ръководството на новият орган за борба с корупцията, човек, на когото не може да се разчита. От друга страна е ясно, че Сертов е в конфликт с наследилия го в ДАНС Йовчев, така че назначението на единия може да е свързано точно с оставката на другия. Предлагам обаче, Фили, да не навлизаме много дълбоко в тези дебри, защото рискуваме да затлачим погледа си към общата картина в България. 

- А съвпадение ли е отново фактът, че точно в деня, когато беше обявено създаването на новия център за борба с корупцията, картинно озаглавен БОРКОР, излезе информация за получен огромен подкуп от висш държавен чиновник? 

- Както казва един приятел, Фили, в тази държава много искам някой сериозно да ме корумпира, та да си оправя живота, ама никой не го прави. Е, аз го посъветвах да стане министър или нещо подобно. Правилен съвет съм му дал, ако казаното от бившия заместник шеф на Агенция “Митници” Антоний Странджев за държавен чиновник, получил подкуп от 4 милиона лева, е вярно. Това дребно условие много често се пропуска или бързо забравя както от българските медии, така и от цялата българска общественост – ако е вярно. Излиза някой, хвърля бомбата и оттам нататък всички започваме да гадаем – кой е корумпираният, за какво са му дадени парите, как точно е станал трансферът, защото това все пак не са джобни пари, нали, не е лесно нито да се дадат, нито да се вземат незабелязано. Така де, явно обаче някой е забелязал далаверата, щом информацията е стигнала и до Антоний Странджев.  

Не ме разбирай погрешно, Фили. В никакъв случай не се съмнявам, че държавен чиновник в България е способен да си поиска, да заработи и впоследствие да получи такъв подкуп, а дори и по-голям. Майстори в това отношение – много. Само че в тази история има още една поредица от въпроси, два от които са същите като при по-горе споменатата похвала – кой го казва и защо го казва. Третият въпрос е защо човекът не казва името на корумпирания чиновник, както би трябвало да направи всеки достоен гражданин, до когото е достигнала подобна информация и който не иска да я използва със задни цели. Още повече, ако е получена по време, докато същият този човек е бил на висока служба. Така отново попадаме във въртележката на разговора за маниерите на действие на специалните служби, част от които е самият Антоний Странджев и които, по примера на уж бившата Държавна сигурност, са винаги готови да подхвърлят полу-компромат, който впоследствие, поради особеностите на българското обществено мнение, бързо и лесно се превръща направо в цял компромат. 

- Усещам, че ще предложиш да оставим и този въпрос да коментираме тогава, когато нещата се развият и станат по-ясни….. 

- Така е, Фили, и тук можем да се затлачим в излишни хипотези. 

- Тогава нека кажем няколко думи и за отчетения от социологическите агенции спад в доверието към ГЕРБ, очевидно дошъл като резултат от последните скандали. 

- Спадът е нормално явление в тази ситуация, Фили. Ако си спомняш, още преди около месец в един разговор се съгласихме с теб, че това може да се очаква, ако ранните тогава скандали се развият допълнително. Е, те се развиха и спадът е налице. Засега все още не може да се прогнозира, че той ще се отрази фатално върху бъдещето на ГЕРБ, свързано с резултатите от предстоящите през есента избори и причините са две – спадът е сравнително малък и гласовете не се преливат от ГЕРБ към други партии. Тези две положения обаче много бързо може да се променят. Първото – ако скандалите продължат и ГЕРБ продължи да реагира на тях неадекватно. Второто – ако в страната се появи нова, истинска дясна формация, която да бъде припозната като алтернатива и на ГЕРБ, и на Синята коалиция едновременно. За първото няма изгледи да се случи, за второто – има, макар засега те да са твърде крехки.

Забележка:

Всички читатели, които, освен от политика, се интересуват и от литература, всеки ден могат да намерят нови и интересни текстове на другия ми блог – Оксиморонният свят /написано в Гугъл/ или на адрес www.passenov.wordpress.com


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване