02/27/11 02:52
(http://www.kulinarno-joana.com/)

BioFach 2011

Ето ме отново тук след кратко странство. Далеч от моята кухня и компютъра, приключението ми се стори доста дълго. Сякаш цяла вечност отсъствах, дори си помислих, че забравих да готвя. Помислих си и за всички имейли и коментари с въпроси, на които нямах възможност да отговоря веднага. Мислих си, какво ли ще вечеря Вальо. Мислих си и за моите курабийки и сладкиши, чието изпълнение бе поверено на друг човек. Вдишах дълбоко, издишах и се успокоих, че света няма да свърши, нито пък ти ще спреш да посещаваш блога, само защото ме няма. За разлика от тези ми тревоги обаче, яденето или по-точно опитването на храни си остана от първостепенно значение, нищо че ни ги бях сготвила аз. Отидох на световното био изложение BioFach, което се провежда в Нюрнберг, Германия за да видя какво правят хората по света и изобщо – какво ново в света на храните ще ми предложат.

Събитието е интересно и то не само за био-маниаци, какъвто аз не съм. Мащабите на изложението са повече от огромни и дори си мисля, че определените четири дни за него не са достатъчни ако искаш да обиколиш навсякъде и да видиш всичко. А да опиташ от всичко, което производителите от цял свят предлагат се явява мисия невъзможна, освен ако не си поставиш за цел да преядеш. Струва ми се, че опитах много храна, която невинаги ми харесваше, но пък имаше и невероятни попадения. Звучи сякаш само това съм правила - дегустиране на храни и напитки. Всъщност, така си беше, но от тази четиридневна дегустация се раждат нови идеи. При мен те ескалираха най-вече в комбиниране на различни продукти, чието съчетание в ума ми, навярно ще се прояви на бял свят в някоя курабийка. Нямам търпение да пробвам, стига първо да подредя хаоса от аромати и вкусове в съзнанието ми.

Мотото на изложението “Where organic people meet“ възприемам двусмислено - както буквално, така и преносно. Под това мото не се крие само срещата и единството на хората, които произвеждат, готвят и се интересуват от органични храни. Проведеното за поредна година изложение в такъв мащаб говори, че хората се събуждат, осмислят и действат. Не искам да звуча фанатично, но това, което видях ме навежда само и единствено на мисълта, че много от хората се вълнуват какво ще сложат в чинята си. Това е добре!

Опитах се да се абстрахирам, че всикчо изложено е с етикет био. И като изключа почти всички соеви продукти и алтернативни храни, то зехтините, маслините, сирената, плодовете, кафето, хлябовете, млеката и т.н. са с изключителен вкус и качество. Съжалявам само, че не опитах нито едно вино, но пък сакето, бирата от древни сортове пшеница и черният (ферментирал) чесън си ги биваше. Последното е с интересен вкус и съвсем не чеснов. Имах чувството, че притежава в себе си всички вкусове. Или направо един нов. И дори ми хрумна, че е нещо като умами. Какво ли пък разбирам аз? Бих сложила този чесън в някакъв зеленчуков пастет, но много малко. Или пък сега ми хрумва, че ще бъде чудесен за дресинг в салата. Дали?

Мисля, че от всички предложени храни, опитвах най-много от шоколадите. От фини млечни вкусове, до горчиви, със 100% какао; от съчетания със зърна розов пипер и кардамон, до приятно галещи небцето шоколади с билки и чай; от твърди и хрупкави, до течни и кремообразни. Имаше много шоколад, а моя сладък зъб не можеше да издържи на изкушението.

Преядох и с какаови зърна – хрупкави и горчиви. Добре, че нищо не ми стана. Спах спокойно.

А ето това горе на снимката е прекрасно синьо сирене. За да се приготви, първо в пещери се слага хляб, в който се развива бактерията, която по-късно ще бъде сложена в сиренето. А то, сиренето, уверям те е превъзходно на вкус, с мека текстура и топящо се в устата.

И изобщо всички сирена бяха прекрасни, дори и българското саламурено сирене. Като стана въпрос за България, на изложението имаше различни представители и от нашата страна. На вниманието на целия свят от Бълария се предлагат козметика с роза и лавандула, орехи (с които и аз работя), мед, билки и както вече стана ясно – млечни продукти. Сирената и кашкавалите бяха с етикет, който не съм срещала в магазините тук.

Но най-интерсното за мен бе да видя на живо различни видове семена и плодове, които досега бях виждала само на снимка. Или пък изобщо не бях виждала. Още по-интересно стана, като опитах някои от тях.

Забелязваха се доста креативни решения в дизайна на опаковките и етикетите. Материя, която не ми е особено позната, но дори и да не съм дизайнер, оцених повечето от тях като много успешни. Щом им се възхитих, стига ми.

Не успях да снимам всичко, но ако искаш да видиш още снимки, посети моя Flickr.

Благодаря на СлънцеЛуна за тази прекрасна възможност.

А сега, обратно в кухнята! Имам един дълъг списък с желания, така че се стягам и започвам да го изпълнявам. Наред е чийзкейк. Хм, мисля да предложа моя любим вариант. Но ягодите не са в сезона си. Какво ли да измисля…?





Кулинарно - в кухнята с Йоана BioFach 2011 от Йоана Петрова - Кулинарно - в кухнята с Йоана
За още публикации, прочети съдържанието на блога или разгледай мозайката от снимки.
Публикувана на 02/27/11 02:52 http://feedproxy.google.com/~r/kulinarno-joana/feed/~3/dEybHXjckRc/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване