03/01/11 10:09
(http://ivanbedrov.com/)

Някой трябва да защити свободния пазар

Точно преди 20 години и 1 месец българското правителство освобождава цените и обявява “либерализация”. Тогава само за един месец цените поскъпват с над 120%. А тогавашният министър-председател Димитър Попов остава в историята с театралната реплика “За Бога, братя, не купувайте!”. После нещата се нормализират и само някои носталгици си спомнят с умиление годините, “когато държавата не им даваше да вдигат цените”.

20 години по-късно цените в България се определят от пазара. Или поне така трябва да бъде. Носталгиците обаче не са изчезнали, а поскъпването на основните стоки през последните месеци вероятно дори увеличава броя им. Увеличава се и броят на предложенията на популистки политици за контрол над цените и за борба срещу “онези мръсници спекулантите, дето вдигат цените”. Пред публиката се представя едно фалшиво противопоставяне - или харесваш статуквото, или си за държавен контрол върху цените. А никой не говори за свободния пазар.

Правителство, което се представя за дясно, е длъжно да защити свободния пазар. И с думи, и с действия. Изобщо не е достатъчно да повтаряш “Световните цени вървят нагоре, ние сме част от света”. Не че не е вярно. Но не е достатъчно и не е цялата истина. Все по-често хората от бизнеса използват думите “монопол” и “картел”. Само в рамките на един ден антимонополната комисия реши да проверява пазара на олио за картел, а товарните превозвачи се оплакаха от злоупотреба с монопол при определянето на цените на горивата. В България се стига и до парадокса някои световни цени да намаляват, а тук все още да се увеличават. И това на фона на продължаващото свиване на потреблението.

Очевидно има проблем. И управлението има основна роля в решаването на този проблем. Като отхвърля всякакви популистки антипазарни идеи, включително и от собствените си редици, за контрол върху цените. И като осигури свободна конкуренция. Управляващите трябва да говорят за свободния пазар и да назоват проблема - злоупотребата с монополно положение на някои играчи и задкулисното договаряне между други. И разбира се, да гарантират спазването на правилата на свободния пазар и свободната конкуренция между всички.

Добрата новина е, че дори и да не осъзнават проблема, управляващите нямат друг изход, освен да го разрешат. Повишаването на цените направи това, което многобройните скандали не успяха - разклати доверието към тях. И ако искат да не изгубят и останалото доверие, ще трябва да се насочат към този проблем. Защото освен световните цени за поскъпването са виновни и съществуващите пречки пред свободната конкуренция. А не свободният пазар.

коментар от в.Пари

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване