03/12/11 11:05
(http://ruslantrad.com/)

Ужасът в Япония продължава – голям взрив в АЕЦ до Фукушима

Максим Проданов
Вчерашното земетресение в Япония бе най-мощното в историята на страната и петото по сила в света. По последни изчисления на японската полиция, жертвите вече са над 700, а броят им вероятно ще расте. Към ужаса, който преживаха милиони хора, днес дойде друга страшна новина – цунамито, ударило японските брегове е извадило от строя охладителните системи на АЕЦ Фукушима Даиичи, а днес е имало голям взрив в един от блоковете на централата. Една от стените около първия реактор на АЕЦ е разрушена, а поне четирима работници са пострадали:

Според Агенцията за атомна и индустриална безопасност на Япония, във въздуха около реактора е бил засечен радиоактивният елемент цезий, което може да означава, че топлоотделящите прътове са започнали да се разтапят. Макар, че според правителството радиоактивните материали няма да достигнат населени места, вече е започнала евакуацията на около 45,000 души в 10-километров радиус около централата. Взривът е станал около 15:30 местно време (08:30 в България).

Междувременно, правителството вече е изпратило около 50,000 спасители в най-силно засегнатите от цунамито и земетресението зони. Помощ изпращат страни от целия свят – първи на бедствието се отзоваха Русия, Китай и САЩ – три страни с изключително преплетени интереси в региона.

На фона на ужаса, пред който в момента е изправена Япония, окуражаващо е поне, че едва ли има друга страна, която е по-добре подготвена за справяне с подобна криза. За сравнение, земетресението в Индийския океан през 2004 г. (9.1 по рихтер) и последвалото цунами в Индонезия уби над 230,000 души, а земетресението в Шаанси, Китай през 1556 г. убива над 800,000, макар и доста по-слабо – 8.0 по рихтер.

Публикувана на 03/12/11 11:05 http://ruslantrad.com/?p=8139
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване