03/14/11 07:48
(http://ivanbedrov.com/)

@bembeni от Токио

img_4301През изминалите почивни дни преживях една неочаквано безболезнена раздяла. Дългогодишните ни отношения със CNN, BBC, Yahoo news, напоследък и AlJazzeera… си останаха някъде в петъка. Всичко за Япония научавах от @bembeni в Twitter и забравих за старите източници на информация. Позволявам си да споделям личен опит, защото подозирам, че не само с мен се е случило същото.

@bembeni всъщност е профилът на Албена Тодорова, стипендиантка в Токийския университет, в Twitter. Съвсем нова е в тази социална мрежа - първият й туит е от края на януари. Тогава използва Twitter за каквото и милиони други по света - споделя кратки остроумни реплики, контактува с приятели. “Първи пробен туит от теуефона”, пише на 21 януари. Предизвикана от посещението на българския министър-председател в Япония, няколко часа по-късно Албена казва: “Край Босфора шум се вдига, Бойко в Токио пристига”. Реплики към приятели, музика, филми, пазаруване… Един от милионите акаунти в мрежата. И така до петък, 11 март.

В ранния следобед Албена съобщава “друсна много здраво в централно Токио и още тресе, сградата е нова и не се усеща толкова, но беше доста страшно. още люлее лекичко.” По това време нито един информационен сайт, радио или телевизия не са съобщили новината. Секунди по-късно: “пак се засили”. Минути след това: “спря. отивам да видя има ли поражения. стана ми лошо, беше като люлка в атракционен парк”. След още няколко съобщения “тръгва и спира, изобщо не ми харесва. излизам, страх ме е”.

От този момент в петъчния следобед съобщенията на Албена Тодорова са повече от хиляда - новини от различни части на Япония, чуто от колеги, изявления на властите, лични впечатления от метрото, магазините, улиците… Ако наистина ви интересува какво се случва в Япония, за момента няма по-богат източник на информация на български език от @bembeni.

А какво е различното ли? На пръв поглед логичен въпрос. Всички големи световни новинарски сайтове поддържат секция “На живо” по горещите теми, където информацията също идва през секунди, а външно тези секции приличат на личен акаунт в Twitter. И разбира се, че там информацията е много по-богата. Разликата е в доверието - когато знаеш, че един човек на другия край на света го прави за теб и още неколкостотин като теб, и когато получиш личен отговор на въпроса, който си задал, тогава това е твоят източник. Световните информационни лидери не предлагат такова “обслужване”.

След като денонощно е информирала своята публика за последиците от авариите в ядрената централа “Фукушима”, Албена съобщава и за нещо невиждано в Япония: “първо планирано спиране на тока в новата история на Япония след подобно бедствие”. Няколко минути по-късно е ред на друго “егати, забравила съм да купя лук”. Доброволното дежурство продължава вече трето денонощие.

от в.Пари

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване