03/21/11 12:21
(http://milenafuchedjieva.blogspot.com/)

Най-евтината АЕЦ в света - Белене - текст за Уикенд

бел. автора - интересното е, че този текст излезе в четвъртък, а след няколко дни премиерът каза, че цената нямала значение, нямало да се пестят пари за строежа на електроцентралата.

Най-евтината АЕЦ в света - Белене
Вече съм писала за вестник Уикенд за преживяното от мен земетресение в Лос Анджелис през 1994 г. Сега само накратко ще спомена, че беше 7.1 по Рихтер и беше много, много страшно. Загинаха само 56 души смазани в съня си в два триетажни блока, но паднаха доста фрийуей.  Ужасът от усещането, че земята така се движи под краката ти, че нито можеш да бягаш, нито можеш да ходиш, може да бъде разбран само от който го е преживял. Да не дава Господ. А това, което се случи в Япония е потресаващо. И то най-вече защото показа, че колкото и да са готови, каквито и наистина невероятно издържливи сгради да строят, природата пак не може да бъде надхитрена. Смъртта дойде от океана.
Движението на земята е било толкова мощно, че на океанското дъно се е образувала пукнатина дълга 350 километра и широка 80 километра! Независимо дали вярваме в библейските прогнози за Армагедон или календара на Маите и последиците от подреждането на планетите, човек не може да не се почувства микроскопично незначителен пред размаха на нашата планета когато реши да си преподрежда облика.
Столичен вестник цитира несъществуващ сеизмолог от Бъркли, който бил казал, че Калифорния трябва да очаква унищожително земетресение, което дори можело да я потопи в океана.  Ученът наистина не съществува – проверих името му в гугъл. Просто няма такъв. Би било добре журналистите да не преписват буквално от разни чужди сайтове, а все пак да проверяват информацията, която предлагат на читателите.  Не че не е вярно, че Калифорния я очаква земетресение по-високо от 8 степен в следващите десетина години, вярно е. Всички американски сеизмолози го прогнозират.  Докато живеех там бях свикнала на доста честото друсане, защото там земетресенията са ежедневие, и бях свикнала да подскачам при първия трус очаквайки страшното, защото големите трусове идват с някакво минимално предупреждение или дни преди това, или минути преди да те залашка земята натам-насам.  Като се прибрах миналото лято в България за моя изненада на няколко пъти и тук доста се полюлях. А тук по-малки земетресения се усещат по-силно, защото не се живее в едноетажни къщи от които главно се състои Лос Анджелис, а в многоетажни сгради. Знам, че и в България има земетръсни строителни кодове, но дали се спазват? Дано строителните предприемачи да не лъжат клиентите си, защото лъжи в тази област могат да бъдат фатални.
Вчера един приятел ми каза, че през соца е имало земетресени в България от което са паднали два жилищни блока и са загинали 250 души. Бях изненадана, че не бях чувала за такова нещо. Оказа се, че комунистическото ни правителство е решило да не ни тревожи с тази лоша новина и ни я е спестило. Сега нещата са други. Всеки може да разгледа на интернет сеизмологичната карта на света и да види, че макар и България да не се намира в обозначените с тъмно-червени най-опасни земетръсни зони в света като Калифорния или Турция, тя все пак не е в безопасна зона. Земетръсният „цвят“ на България е тъмнооранжев, малко по-светъл от турския. Реших да се разровя да видя каква официална информация съществува за сеизмологичната ни съдба. Открих на сайта на софийската столична община доста обстойна информация за София. Ще цитирам някакъв може би учен С. Вацов, който описва земетресение в София случило се на 18 септември 1858 г.
„ В същия момент земята така страшно се залюля, че всички помислиха, че настъпва „окончание мира света". След 2-3 минути се видя, че от 24 джамии само 5 са останали с минарета... Но както на първите, така и на вторите, стените и кубетата се разпукали... Половин час на запад от града на полето, където никога не е имало вода, в тоз час се показа гореща вода... ... кората на земята не се люлееше, а скачаше; ту се повдигаше примерно на един аршин нагоре, ту падаше пак долу с неописуема чевръстина и ужасен екот. ... на джамията на „Башчешме" металният, конусообразен покрив на минарето, който от земетресението бе отхвърлен нагоре, като паднал надолу, забучил се с върха си във викалото на същото минаре...".
Този откъс е и доказателство, че в София е имало доста засилено турско присъствие – само 24 джамии! - ако трябва да си служим с модерния политически-коректен речник на пренаписващите българската история. И впрочем, съвсем не на място ще спомена и че за 500 години българите не са имали право да притежават оръжие. Като една до голяма степен американска възпитаничка мога да кажа, че пълното отнемане на тази свобода наистина може да изкриви психиката на един народ до откровено и смазващо чувство за неадекватност и безсилие. Психика на жертва на която й е отнета възможността да се бунтува. Турското присъствие несъмнено ни е изкривило и насилило да сме тези преклонени главици, които сме в момента и които не само че сабя не сече, ами сме и пълни със самоомраза и самообвинения за състоянието си. Разбира се, това извинение е извинение. И вече достатъчно време сме свободни за да престанем да търсим извинения в далечната история.
Както и да е, земетресенията не са толкова опасни в София, колкото това, което може и ще се случва отново и отново през вековете в района в непосредствена близост до бъдещата АЕЦ Белене.  Зоната Вранча е произвела две големи земетресения от по 7.2 и 7.3 през последните 100 години. Първото е било през 1940 г., а другото го помня, защото беше през 1977 г. и ни изкара на улицата. Спомням си как се клатеха електрическите стълбове и жиците дълго време не се успокоиха.  Тогава загинаха 1500 румънци, което, разбира се е нищо сравнено със случилото се в Япония или Хаити. Но в случая нас не ни интересува дори и колко хора могат да загинат директно от земетръса, а силно трябва да ни безпокои най-пресния пример с ядрените реактори в Япония, които започнаха да се взривяват един след друг. А щом те се взривяват, в тази страна съставена от изключително съзнателни и трудолюбиви граждани, какво може да очакваме от една наша ядрена централа строена от руснаците, които са на трето място по производство на ядрени реактори в света след Америка и Франция. 
Председателят на Булатом инж. Богомил Манчев твърди, че Белене ще е най-евтината АЕЦ в света. Това твърдение ме хвърли в тих ужас. Аз не искам българската АЕЦ да е най-евтината, защото винаги като съм купувала нещо евтино, то се е скапвало много по-бързо от скъпото. Не виждам каква е логиката това да не се случи и с АЕЦ. Не стига, че ще е в непосредствена близост с най-концентрирания със сеизмична активност район в Европа, ами ще е и най-евтината. Аз ли съм луда да се плаша, или тези, които смятат да ни спасят от високи цени на електроенергията, не са притеснени, че всъщност опасността от инциденти застрашаващи десетки хиляди хора,  предизвикани от земетресение,  е доста по-страшна от това да ни е трудно да си плащаме сметките?  Нещо логиката ми се губи в тези сметки още повече след случващото се в момента в Япония, която ни беше давана за пример как там въпреки земетресенията техните АЕЦ са абсолютно сигурни. Е, стана ясно, че не са. Разбирам, че наистина имаме необходимост от евтина енергия, но и дълбоко не вярвам на далновидността на хората взимащи политически решения в България. Нито пък вярвам на съвестта им.
В момента в Япония се случва нещо, което е абсолютно невъзможно да се случи тук. Тъй като електронната система на банките не фунционира поради земетресението, хората не могат да теглят пари и са обречени на глад. Банките им дават заеми срещу бележка! Подпис и имаш пари. На честна дума. Представяте ли си колко съвестен и отговорен народ е този, който има такова доверие в гражданите си. Впечатляващо. А на японците им предстои поне десетгодишно възстановяване на близо 100 милиарда долара щети. И те ще се възстановят ако, разбира се, земята ги пощади и не им изпрати още някое такова бедствие. Какво ще правим ние, безотговорните, нечестните, мошениците на дребно опитващи се на всекидневно ниво да „минем между капките“, да „прекараме системата“, да пре.... себе си. Защото хитрият Андрешко обикновено е с двата крака без да е сврака. 
Всеки човек в България трябва да си помисли много сериозно дали иска АЕЦ Белене да съществува, защото съществуванието й ще бъде конкретна заплаха за бъдещето ни. Нито повече, нито по-малко.


още една бележка от мен - оказа се, че не е вярно, че не сме имали право да носим оръжие. имали сме, защото никой не е очаквал да се бунтуваме. хахаха. извинявам се за голямата грешка. човек се учи докато е жив.
Публикувана на 03/21/11 12:21 http://milenafuchedjieva.blogspot.com/2011/03/blog-post_21.html
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване