03/22/11 09:36
(http://ruslantrad.com/)

Да си дойдем на думата, “1 ноември”!

Мая Ценова

Като не можем да помогнем на другите, поне на себе си да помогнем! За това са се загрижили „експерти от клуб „1 ноември”.

Формулиран от „Нюз.бг”, келепирът, според тях, се състои в това: „Бежанци от Япония може, от Либия – не”.

 

Според "1 ноември" тези хора не могат да получат убежище в България, тъй като са "нереализирани нещастници".

И каква богата палитра от епитети като аргументация за едното и за другото: японците били „хора с висока нравственост, честни и талантливи”, „хора с отношение към европейската култура, хора с отворени сетива”. В противовес „Либия и другите размирни арабски страни са на друг етап на развитие и са предимно нереализирани нещастници”. Либия е „на ниво родово общински (абе, май се казва родово общинен, ама…- б.м. М.Ц.) строй” и Западът се бил намесил в „междуплеменен конфликт”.

Пита се в задачата: къде сме ние?

В момент, когато в размирната арабска страна Египет един милион нереализирани нещастници, протестиращи на площад „Тахрир” пред вратите на Египетския национален музей, сложиха постове да го охраняват и не допуснаха въпреки провокациите да бъде разграбено египетското национално богатство – египетската памет и корени, 300-400 европейци – фенове на два европейски футболни отбора от една и съща държава членка на Европейския съюз, отдавна надживели междуплеменните конфликти, опустошиха в справедливия си футболен гняв половин европейска столица. Къде бяхте тогава, господа експерти от клуб „1 ноември” – нека припомним на хората с не дотам услужлива памет – 1 ноември е нашият български Ден на народните будители. Ние, древният европейски народ, устремен към достойно място в Шенгенското пространство, в началото на 21 век все още се нуждаем от будители – юнакът балкански все така си спи дълбок сън. Я да дойдат японците да се опитат да го събудят! Те нали са „хора с отворени сетива  и с отношение към европейската култура” – ако не успеят да събудят юнака балкански, поне „бързо ще оправят родното село”, категорични били първоноемврийците. Затова пък приемането на арабски бежанци според убеждението им щяло да бъде „краят на България”, която и без това била „на границата на агресивния ислям.” Наистина ли един експерт арабист като г-н Киряк Цонев, е изрекъл цитираните от „нюз.бг” в тази връзка негови думи, че „България не бива да става боклукчийската кофа на Европа”? В такъв случай благодаря на будителите от клуб „1 ноември”, но на мен просто не ми се събужда – в такава някаква България, която дели изстрадалите човешки същества на „хора с висока нравственост” и на „боклук”. И пресмята от кого колко келепир ще извлече. И, като няма какво друго да каже, се изправя пред света в целия си балкански ръст, бие се в гърдите и вика: „Булгар, булгаааар!”

 

 

Послепис: Надявам се да не бъда криво разбрана – изобщо не приритвам България да приема бежанци. Между другото, палестинци от Газа, избягали от блокадата на израелската окупация, минали през всички опасности, за да се доберат до „Европа” и попаднали в „общежитието” в Бусманци, наскоро по собствено желание отпътуваха обратно за Газа – предпочетоха я…

Жертвите на арабските протести са над 8 000 от началото им до днес.

 

 

 

 

Публикувана на 03/22/11 09:36 http://ruslantrad.com/?p=8325
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване