03/29/11 09:03
(http://ivanbedrov.com/)

Все още има реформатори

След като забрани думите “ще” и “напредък”, време е премиерът Бойко Борисов да забрани и думата “реформа”. Тази дума отдавна вече не означава нищо. Поне за представителите на властта, които смело наричат реформи решенията си за… отлагане на реформите. Реформи обаче има.

Намерението на министър Николай Младенов на практика да преоснове Министерството на външните работи е решителна реформа. Не да премести една дирекция в друга, не да смени няколко началници по ниските нива, не да назначи няколко млади експерти. Нищо такова. Екипът на Младенов подготвя нов устройствен правилник на министерството, който на практика заличава старата структура и изгражда министерството съвсем наново. На зелено, както се казва. Така администрацията има шанса да бъде адекватна на времето. А министърът има шанса елегантно да се освободи от ченгетата. Тихо, но решително.

Планът на Младенов се различава коренно от досегашната практика на управлението. Нито веднъж досега толкова голяма административна структура не е била реформирана по подобен начин. Министерството на икономиката, енергетиката и туризма например е механичен сбор от министерство на икономиката, министерство на енергетиката и агенция по туризъм. През годините всяка една подструктура е сменяла мястото си, но винаги е оставала цяла. ДАНС събра Националната служба за сигурност, военното контраразузнаване и финансовото разузнаване. И всяка служба се вля в новата агенция със старите си проблеми и зависимости. Най-пресният пример е Агенцията по храните, която също събра механично няколко служби, а впоследствие управляващите решиха, че все пак не е зле да посъкратят малко чиновници.

Старият модел очевидно не работи. Той обслужва единствено самата администрация, а както знаем, нейното основно свойство е да се възпроизвежда. Сега е важно планът на Николай Младенов да получи политическа подкрепа от премиера. Защото в това правителство има и други реформатори или поне имаше - Симеон Дянков и Трайчо Трайков излъчваха реформаторска решителност. Но много бързо ентусиазмът им беше зашлевен от променливите позиции, явни и тайни договорки и някои съображения на министър-председателя. Добрата новина е, че в правителството има реформатори. Трябва само някой да ги подкрепи. Всички знаем кой.

коментар от в.Пари

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване