03/29/11 12:19
(http://www.bivol.bg/)

Разследван за измами събира лични данни в интернет

Сънародниците ни в чужбина рискуват да бъдат подведени да дадат личните си данни на разследвания за международни измами Божидар Томалев, представящ се още като Божидар Томалевски, лидер на партия "Другата България".

Томалев и компанията му от фирмата "Ен Джи Би консултинг" са разследвани от прокуратурата за опита им да измамят Община Поморие в сделка със 2000 декара земя край Каблешково.

Под името Дарио Томалети, Томалев се представя през 2006 г. за чуждестранен инвеститор и обещава стотици милиони за туристически комплекс и голф игрище. Подмамена от щедрите обещания, Община Поморие влиза в съдружие с Томалети като апортира 2000 декара земя.

Строежът на комплекса и голфа така и не започват, но дружината на Томалев предявява претенции да обсеби земята апортирана от общината. Пълното журналистическо разследване за случая можете да прочетете в статията на Биволъ: Разследват шефа на партия "Другата България" за имотни измами

Божидар Томалевски и кандидата на Синята коалиция за кмет на Габрово Ива Николова 

В сайта направен от партията на Томалев, наречен „Да преброим Другата част от България“  се изисква въвеждане на подробни лични данни през незащитена връзка. 

Сред многобройните партньори посочени от "Другата България" са БНТ, БТА, Държавна агенция за българите в чужбина и дори НСИ.

"Ние, с тази съвместна инициатива с Националния Статистически Институт, се заемаме с това тежко "смятане". НСИ ще направи необходимия анализ, като данните от него ще бъдат предоставени на институциите." - пише на страницата.

От НСИ вече изрично опровергаха, че имат нещо общо с това преброяване, което означава, че написаното е подвеждащо и измамно.

В телефонен разговор с репортер на Биволъ доц. д-р Гълъбов призна, че е оказал съдействие за изготвяне на анкетета на "Другата България". Той е получил твърди уверения заедно с доц д-р Ана Кръстева, че мероприятието се прави със съдействието и ангажимента на НСИ, заедно с БТА и Асоциацията на българските медии в чужбина. 

Уверенията били дадени лично от председателя на партията Томалев. Доц. Гълъбов разбра от Биволъ за официалното опровержение на НСИ и остана видимо неприятно изненадан. Той заяви, че ще се запознае с разпространеното комюнике и ще предприеме действия на свой ред, след като си изясни точната ситуация около факта, че е бил подведен заедно с колежката си.

Освен, че данните на записващите се в сайта циркулират напълно незащитени в интернет, не е ясно как те ще бъдат предпазени от кражба или незаконно използване. На страницата не е указано, че авторите са регистрирани като администратори на лични данни в Комисията за защита на личните данни.

Няма я и задължителната информация, която се предоставя на потребителите по закон за възможностите да консултират и променят събраните лични данни.

Налице са всички признаци, че инициативата е незаконна и от нея би трябвало да се заинтересува както ресорната комисия, така и прокуратурата.

Публикувана на 03/29/11 12:19 http://www.bivol.bg/home/item/790-tomalev-izmama-lichnidanni.html
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване