04/01/11 09:54
(http://ikonomika.org/)

“Едва когато влезем”

Днес, големите еврооптимисти – премиерът Бойко Борисов и евродепутатът от БСП Ивайло Калфин – ни успокоиха с "новината", че дължим пари на спасителния фонд на Еврозоната "едва когато" влезем в Еврозоната.

Бих искал да обърна внимание, че за разлика от премиера, говорим и четем на чужди езици – поради което не ни казва нищо ново. Още от началото обсъждаме точно това, че вноската ни в спасителния фонд е "входна такса" за Еврозоната. И понеже желаем бързо да влезем в Еврозоната, това е реална тежест за българската икономика.

Естествено, че ако останем извън Еврозоната 30 или 50 години, обсъждането на спасителният фонд ще бъде ирелевантно. Но нали като еврооптимисти Бойко Борисов и Калфин би трябвало да искат да влезем бързо в еврото? Тогава аргументът "едва когато влезем" не върви. Трябва да кажат – "веднага след скорошното ни влизане в Еврозоната дължим 6.1 милиарда евро".

Да припомням ли, че Бойко Борисов обещаваше как ще влезем в Еврозоната до края на мандата? Това, естествено, вече е невъзможно заради твърде много популизъм и твърде малко реформи. Но не можем априори да изключваме възможността някое следващо правителство да е по-реформаторско от сегашното и да ни вкара в Еврозоната.

Във всеки случай, не може едновременно да ни убеждават, че трябва да сме еврооптимисти преглъщайки вноската в спасителния фонд – а паралелно да ни убеждават, че сме европесимисти и скоро няма да влезем в Еврозоната. Направили сте гаф, признайте си и да мислим как да го поправим.




Блогът за икономика 2011

Публикувана на 04/01/11 09:54 http://ikonomika.org/?p=5400
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване