04/04/11 07:51
(http://vasvalch.com/)

Имате ли истински приятели?

приятелиЕто я и страшната истина на статистиките за социални медии. Всички знаем колко бързо нараства използването на Facebook или Twitter, както и колко много време потребителите прекарват в мрежата. Но как ви звучи фактът, че аудиторията е там, за да прави всичко друго, но не и за да обръща внимание на марката ви?

Според скорошно изследване на Forrester Research марките нямат много истински приятели във Facebook, особено сред най-многобройните демографски групи в мрежата. Само 6% от 12-17-годишните смятат, че брандовете трябва да присъстват в социалната мрежа. При групата 18-24 този процент се увеличава на 12. Още по-интересно и важно е, че Facebook-присъствието не се ползва с голямо доверие – докато тийнейджърите вярват на резултатите в органично търсене и дори на телевизията и уебсайта на компаниите, само 26% имат доверие на страниците им в социалните мрежи.

Тези данни отново доказват, че във все по-”шумната” среда на социалните медии спечелването на внимание е трудна задача. Марките обаче имат какво да научат от потребителите – въпреки че не искат да се обвързват директно с брандове, младите активно ги обсъждат в мрежата (три четвърти от анкетираните). Следователно, на марките май трябва да им пораснат по-големи уши. И все пак може би не трябва да сме твърде досадни – само 16% от тийнейджърите очакват активно взаимодействие от страна на марката.

Естествено, тези данни са частични и не трябва да се приравняват директно към цялото население на социалните мрежи. Все пак статистиката определено дава повод за размисъл – каква стратегия трябва да бъде приложена, за да накараме останалите 94% от тийнейджърите да се убедят, че марките имат място във Facebook и че връзката с тях може да им е приятна? Според eMarketer (слайд 29 тук) феновете натискат бутона Like с желанието да получат отстъпки и безплатни продукти, да покажат публична подкрепа за любима марка и да получат информация за нови продукти и други активности на компанията. И докато в първия мотив виждаме лицето на кризата, то останалите вече говорят за нуждата от истинска планирана стратегия за поведение в социалните медии. В противен случай марката ви ще остане сред онези деца, с които само 6% от другарчетата в пясъчника искат да си играят.

___
снимка: Photos_by_Lis



Още по темата:

  1. Няколко изследвания за социални медии
  2. Годишният преглед на тенденциите в социалните мрежи
  3. Трите етапа на маркетинг в социални мрежи: Дали? Как? Защо?

Публикувана на 04/04/11 07:51 http://feedproxy.google.com/~r/vasvalch/feed/~3/6rOk9JziTOQ/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване