04/05/11 12:19
(http://ruslantrad.com/)

Множество убити и ранени в Сана, Таиз, Ходейда (източник от Йемен)

Последни новини от източникът ми в Йемен. Последните дни достъпът до Интернет е много труден в страната, затова накратко какво се случи по улиците на Сана, Таиз и Ходейда от 1 април до днес. Ужасяваща касапница:

На 1 април, петък – повече от 3 милиона демонстранти срещу режима на Салех в столицата Сана.

 

На 3 април, гр. Таиз – 1997 са пострадалите при митинг, който включваше тръгване от площад “Шамсан” до президентския дворец в града. Обгазяване и стрелба с истински куршуми. Убити са 3-ма, а ранени от огнестрелни рани са над 800 човека. Сред пострадалите има и много жени.

На 3 април 2011г гр. в Ходейда са пострадали 251, убити – 4.

На 4 април, гр. Таиз – 690 ранени, 120 с по-леки наранявания, 28 с много тежки операции и опастност за живота, 19 загинали. Трима от ранените са отвлечени от едната от обслужващите болници в града.

На 4 април в гр. Ходейда – пострадали (неизвестен брой). 350 са ранени от огнестрелно оръжие, обгазени са всички, 7 убити, от които двама са палестинци, едно дете на 13 г., 2 деца на 15, и 2 на 16 и 17г.

Започналата престрелка на 4 април към 21:38 на ул. “Сана”, която е доста далеч от президентския дворец, продължи до 3:20 сутринта на 5 април. Как е започна всичко?

На 3 април вечерта покрай мирно протестиращите в градината, минава джип Hammer, собственост на един от най-големите притежатели на супермаркети в града. Той стреля от колата си по протестиращите, докато се молят за втората вечерна молитва. Така тръгва първия протест на 3 април късно вечерта, в 23:30, и продължи до рано сутринта. До към 3:00 се чуваха престрелки. На следващия ден в града бяха разположени много военни коли, а върху президентския дворец очевидци са преброили 122 снайперисти. Улица “Сана” беше отцепена за коли (вчера и днес)– това е най-дългата улица в града ( тя започва от началото на града, където е пропусквателния входно-изходен пункт от гр. Сана, продължава 18 км до началото на града като на тези 18км има промишлена зона, и прекосява целия град по дължина. Свършва в градината, която са протестиращите).

Снощната атака от секретните служби на президента е започнала от малки странични улици срещу демонстрантите, като отпред и отстрани са стреляли, а отзад са ги нападнали в гръб с пръчки и ножове, след което е пристигнала друга част от демонстрантите, които са били в градината и са хванали няколко балтаджи от тези с тоягите. 3 линейки обслужваха пострадалите до единствената частна болница, която се присъедини към протестите, всички останали ги отвеждаха мотористите до там, а друга част с по-леки наранявания и по-малко обгазени, са останали в полевата болница на градината. Днес към 11:30 преминаха част протестиращите по нашата улица с мотори, имаше стрелби след тях от коли, но не бяха военни, дори в момента си мисля, че и това не бяха протестиращи, а наемни момчета. Стреляше се на посоки и не в тях, а бяха на близко разстояние. Мисля, че всичко беше някакъв добре обмислен сценарии за сплашване на хората в града.

В момента (5 април 15:10 българско време) е започнала стрелба с куршуми и газ директно от хеликоптери по хората от ул. “26-ти септември” в гр. Таиз.

 

Публикувана на 04/05/11 12:19 http://ruslantrad.com/?p=8558
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване