05/08/11 13:25
(http://ruslantrad.com/)

Последен ход на Салех в Йемен: тероризиране с атентати

През последните дни в Йемен (последната седмица) положението в страната продължава да ескалира, като главна причина за това са действията на президента Али Салех.

Няколко милиона души излязоха на протест в столицата Сана на 6 май.

Последните сведения, които имам от източниците ми от Сана и Таиз са, че на 5 май в провинция Абян, на пазара в същото градче, където преди известно време се взриви военен завод, е избухнала бомба. 16 души са ранени, а двама са загинали в болницата. Седем души от армията също са ранени тежко. Този случай има връзка с още един атентат – от миналия петък, 29 април.

 

Боеприпаси, използвани от частите на Али Салех срещу протестиращите в Йемен.

Тогава, в пътуващ автобус с 58 пътника от Аден за Ходейда, са разкрити двама мъже, опасани с взривове и съпровождани от двама войника, в които са намерени детонатори. И четиримата са били облечени във военни униформи. Тъй като ситуацията в град Аден е напрегната, повечето автобуси са пълни с жени и деца, бягащи от насилието. Около половин час преди да пристигнат до пропусквателния пункт на град Ходейда, мотор се блъснал в автобуса и е искал от шофьора пари за щетите, който отказал. Четиримата войници са слезли и платили около $100 под претекст, че бързат и това накарало шофьора да се усъмни защо се дават пари по този начин. Взривът, който се очаквало да се случи бил предотвратен на входния пункт на гр. Ходейда (на 16 км. от центъра на самия град) по сигнал на шофьора на автобуса, който помолил войниците да претърсят всички в превозното средство.

Според очевидци, било е предвидено автобусът да избухне, когато минава покрай площада с младежите, които протестират, тъй като последната спирка е на броени метри от тях. Това е вторият опит за атентат в провинция Абян. Тези събития нямат общо с Бин Ладен, разказват ми приятели от Йемен, или с Ал Кайда, която познаваме. Всъщност президентът Салех използва структурите на действащата в страната малка организация “Ал Кайда на Арабския полуостров” (около 200 души са членовете й, според американското разузнаване), за да сплаши Саудитска Арабия. Посланието е ясно и винаги едно и също – Рияд бива заплашен от взривове, ако Салех напусне президентското място.

Тероризирането от страна на президентските сили не стига само да атентатите. На 5 май са отвлечени трима студента от митинга в град Ходейда, като се съобщава и за много други безследно изчезнали от други градове. Силите на Салех продължават да изнасилват и издевателстват над жените в град Аден, а територията около самия град е обстрелвана постоянно.

Наред с газовата криза, от десет дни в столицата Сана има само по един час ток, а в останалите населени места по 5 или 6 часа. Вече осми ден гр. Таиз и гр. Ходейда са без вода и бензин. Всички тези мерки създават основата за идването на хаос по улиците на Йемен. Това е изпипан метод на авторитарните режими, който можем да видим постоянно през последните месеци в арабските държави- колкото по-силна става опозицията, толкова по-репресивен е режимът.

Съществува момент в доминото, когато един от играчите се оказва в задънена улица. Така можем да определим и тактиките на президента Салех от последния месец. След като неуспешно събираше просяци от улиците, които да отидат про-правителствен митинг в Сана, дойде последният ход на Али Салех – накара йеменските евреи да протестират пред посолството на Великобритания. Последваха гневни реакции от лагера на младежите, които осъдиха тази тактика – след неуспеха да създаде междуплеменни дрязги и напрежение между шиити и сунити с виртуална Ал Кайда, администрацията на президента реши да създаде конфронтация между двата етноса – евреи и араби. По всичко личи, че и това решение няма да успее, тъй като на мнозина представители на опозицията им е ясно, че това са планове на властта в Сана да дестабилизират страната с междуетнически и религиозни конфликти.

След като Али Салех за пореден път отказа подписването на предложението от СССПЗ (Съвета за сътрудничество на страните в Персийския залив) на 1 май с непрекъснатото отлагане и уговорки, се очакват два варианта: натиск от страна на протестиращите на 13-ти май (като на 6 май имаше няколко милиона души по улиците на Сана) и предаване на властта доброволно, или гражданска война.

Със започването на първите митинги на 20 януари и след това продължилите до този момент стачки и масивни протести от 27 януари, в повечето градове младежите искаха този национален празник (22 май) да не го празнуват с президента Али Абдула Салех.

Тревожно ще е положението, ако управляващата партия предприеме второто действие т.е. предизвика гражданска война – през последните две седмици масово се разпространява лично оръжие безплатно, като подарък на цивилни граждани, членове на партията  или срещу минимални цени от по $50.

Припомням, че на 2 февруари, ден преди да бъде официално обявена от световните медии революцията в Йемен, президентът Али Абдула Салех призова по националната телевизия хората да защитават своята собственост, с което се анулира част от закон в Конституцията.  Оръжейните пазари по проект, който от 2007 г. насам е под контрол на Вътрешното министерство, трябваше да се сведат до минимум 18 пазара за всички провинции на републиката и 300 по-малки оръжейни магазини за продажба на оръжие, боеприпаси и взривни материали, днес надхвърлят в пъти броя си. От 3-ти февруари насам, черните оръжейни пазари имат „зелена светлина” и се увеличават. „Има голямо търсене за закупуване на лично леко оръжие, както и на автомати „Калашников”, пистолети и боеприпаси. Цената на „Калашников” е от 750$, като достига до 1500$, докато руската версия на пистолета се е качила от 500$ на 1000$. Цените на куршумите от 2-5 цента, днес варират от 0,80 – $1,10.”, разказва по Джума’ан,  известен дилър в провинция Амран.

По неофициални данни  оръжието в Йемен вече надхвърля над 60 милиона, което прави държавата на първо място по концентриране на оръжия в Бликия Изток, и втората страна в света след САЩ.

На 3 май беше освободен саудитският дипломат Саид Ал Малики, който беше отвлечен за 10 дни в гр. Сана на път от дома си към британското посолство. Тази новина идва съвсем подходящо именно сега, когато президентът Салех очаква до 2 дни председателят на  СССПЗ от Дубай да пристигне в Сана за подписване на доуточнения на 2 май договор с поканените представители в Йемен на Залива. Оправданието на Салех да не отиде в Риад е, че ако напусне страната се опасява от държавен преврат. За това на 6 май са взели решение подписването да бъде в Сана.

 

Междувременно бяха пуснати и снимки от боеприпаси, забранени за използване, но употребявани от войниците на Салех срещу протестиращите в Йемен:

Публикувана на 05/08/11 13:25 http://ruslantrad.com/?p=8988
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване