04/08/11 22:14
(http://ruslantrad.com/)

“Вярата за Бог, страната за народа!”

Това са думите на сирийските революционери, борили се срещу френската окупация години наред. Този принцип винаги е бил следван от сирийските държавници, защото знаят колко много кръв е дадена, за да бъде платен данъка за спазването му.

В Сирия отново се лее кръв и аз наистина не знам какво да кажа дори на себе си. Новините, които чета са обезпокоителни – не само за убийствата на протестиращи, а защото има и голям натиск от страна на духовниците в страната. Не само това, но фактите около тръгването на протестите, в самото им начало, са изпълнени с голям мрак, който още не е разчистен и до мен стигат единствено слухове. Днес, след ударите по протестите от страна на силите за сигурност, ще е много трудно да се избегне напрежението в Сирия, което никой от нас не иска. Но фактите са факти – има убити, протестите, тръгнали повлияни от съседните събития, вече имат за какво да се сформират отново. С крайните си действия, полицията даде кауза, която бързо може да се обвърже с други желания и ще е трудна да се избегне сблъсъкът.

В тази обстановка на напрежение, кабинетът реши да отстъпи пред исканията на сунитските духовници и най-вероятно никабът ще се върне в употреба сред преподавателите. На 7 септември 2010 г. писах колко опасно е да се правят отстъпки пред религиозни лица, специално за тези движения. Тогава (3 септември) анализаторът Карим Фахим писа в New York Times, че трябва да се предприемат действия срещу “Мюсюлмански братя” в Сирия, които са много по-различни от тези в Египет, а си връщат позициите, загубени през 1980-те години. Отстъпки не може и не трябва да има пред духовни лица в Сирия – това ме кара да съм голям песимист относно бъдещи техни действия.

В Сирия се задават сериозни проблеми, всички виждаме това. Решението не се крие в това да се увеличат правата на духовенството, а да се приемат чаканите закони, които биха стабилизирали положението в страната. Само това е възможният път за момента. Всичко друго би довело до конфликт.

Публикувана на 04/08/11 22:14 http://ruslantrad.com/?p=8583
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване