04/12/11 10:26
(http://ruslantrad.com/)

Израелски винарни използват окупирани земи

“Кой печели от окупацията?” е инициатива на активисти в Израел за спиране на индустрията в незаконните заселнически селища в окупираните палестински територии. Те изготвят списъци, в които са подредени всички фирми, използващи земи от окупираните територии, селищата в Голан и Западния бряг, и печелещи неправомерно от експлоатация на насажданията, собственост на палестинци. За българското списание “Бакхус” изглежда няма проблем да рекламира вино от окупирани територии.

Новият им доклад, разпространен и от организацията Jews For Justice For Palestinians, показва силно участие на винената индустрия в окупираните територии на Западния бряг и Голанските възвишения. Според Who profits, всички най-големи израелски винарни използват грозде от тези земи в техните вина.

Въпреки, че ционисткия проект за колонизация в Палестина е от средата на XIX век, израелската винена индустрия, каквато е днес, е сравнително нова разработка, стартирала през 1980 г. В момента, израелската винена индустрия се състои от шест големи винарни - Carmel, Barkan, Golan Heights, Teperberg 1870, Binyamina и Tishbi – и няколко десетки по-малки и средни изби (общо над 150, около 12 000 декара лозя).

Практиката във винарската промишленост е такава, че се изисква щателно информация за произхода на гроздето, което се използва във виното, както и метода на обработка. Проучването на връзките на избите в Израел води до извода, че докато гроздето, което се използва от Голанските възвишения не е крито, а дори съвсем открито бива използвано и се посочва източник, то за лозята от Западния бряг целенасочено не се говори и често се крие от производителя.

Прилагат се всякакви методи, за да се покрие незаконното експлоатиране на лозовите насаждения в Западния бряг на р. Йордан. Израелската агенция по износа преначертава картите на лозаро-винарските области на израелското вино по начин, който умишлено размива границите между вътрешните части на Държавата Израел и земите, принадлежащи на Западния бряг. Производителите на вино пък често не слагат точна информация на етикетите откъде произлиза гроздето, липса пълна информация за местонахождението на избата, а повече информация се слага единствено на етикетите на иврит.

Държавата Израел предоставя редица облекчения, за да стимулира винената индустрия – леснодостъпна земя, данъчни облекчения, финансови стимули, предоставяне на офиси в Западния бряг. Например, на израелци, които отглеждат лозя на земя в окупираните територии, се отпускат допълнителни квоти вода и финансови средства от Министерство на земеделието за засаждане на масиви и изграждане на селскостопански съоръжения, а от Министерство на отбраната и Министерство на туризма се осигурява допълнителна пътна настилка, огради и преференции за превръщането на избите в туристическа атракция.

По този начин лозовите масиви и винарските изби осигуряват допълнителни предимства за заселниците в Западния бряг, които по всички международни закони пребивават незаконно там. Благодарение на комбинацията от юридически и физически условия, засаждането на лозя е сравнително лесно и изключително достъпно, като средства и възможност за изкупуване на палестинска земя. Освен всичко това, се позволява развитието на туризъм в окупираните територии, което също е нарушение на международното право.

 

Carmel Winery

Притежава лозя в окупираните Голанските възвишения и използва грозде от допълнително насадени лозя в този район. Често гроздето, което се използва от заселници в Западния бряг, се представят като вино от избата Кармил. Самата винарна отрича връзка, но според JFJFP съществуват доказателства за експлоатация на лозарски масиви в Голан.

Barkan Winery

Притежава лозя в окупираните райони, включително в Западния бряг и Голанските възвишения.

Golan Heights Winery

Всички вина, които тази винарна произвежда, са с произход от Голанските възвишения.

Teperberg 1870 Winery

Притежава лозя в окупирания западен бряг. Компанията не предоставя информация за произхода на гроздето във виното си.

Binyamina Winery

Притежава лозя в Западния бряг. Компанията не предоставя информация за произхода на гроздето във вината си.

Tishbi Winery

Притежава лозя в Западния бряг. Компанията не предоставя информация за произхода на гроздето във вината си, особено в информацията на английските етикети.

 

 

Публикувана на 04/12/11 10:26 http://ruslantrad.com/?p=8635
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване