04/18/11 08:59
(http://patepis.com/)

Халкидики – пролетно море в Гърция

Далеч? Кога сме ходили далеч, когато можем и на близо? Времето, колкото и невероятно са звучи се стопля, и като пролетни птички идват разкази за морето. И то не за далечното (от София) Черно, а за близкото Бяло. С Мария ще огледаме Халкидики преди сезона. Приятно четене:

Халкидики – пролетно море

Северна Гърция се оказа "спасителното решение" за четирите свободни дни около националния ни празник. Признавам, че хотелчето, в което се настанихме като изходен пункт за обиколките ни из полуострова, го резервирах преди 5 месеца и то с голям зор, тъй като почти не намерих работещи хотели в началото на март .

Бяло море край Уранополи – Атон, Гърция

[caption id="" align="aligncenter" width="648" caption="Уранополи"]Уранополи – Атон, Гърция[/caption] Отседнахме в

Агия Триада – едно село на 14 км южно от летището на Солун

– реновиран тамошен балкантуристки хотел, но пък работещ целогодишно. Туристическият сезон започва от Великден. През март може да откриете работещи кафенета и кръчмички на брега, но не навсякъде. И, както каза един от нашите гостоприемни домакини – "Чакаме ви от края на април нататък! Ама вие защо толкоз рано дойдохте? " [geo_mashup_map] [geo_mashup_location_info] Смятам за излишно да разказвам за уютните, полускрити и плитки заливчета, на които може да си направите пикник, за маслиновите дръвчета, които са обрамчили почти всички хълмчета, както и за многобройните малки хотелчета и студиа, в които можете да се настаните на доста по – прилични цени, отколкото във Велинград например.

Бяло море край Уранополи – Атон, Гърция

Уранополи – Атон, Гърция

Искам да ви разкажа за

гърците и тяхната постна пица

Държавен дълг, безработица, орязани 13 и 14 – та заплата и пенсия, финансови рестрикции в публичния сектор, почти перманентни стачки – предупредителни, ежемесечни, браншови и национални... Звучи стряскащо. Изпълнени с лек боязън, пресичайки границата откриваме – Нови отсечки на магистралата до Серес, нароили се ваканционни селища, очевидно нови – новенички, накацали по гърбавите хълмове на Касандра, скрити сред буйни кипарисови гори, прясно боядисани и потегнати къщи на Ситония, шосета без дупки и усмихнати, бавно ходещи, за никъде небързащи млади хора. Солун ми се стори още по – красив, бях там за последно преди година и половина. [caption id="" align="aligncenter" width="648" caption="И лимоните,и портокалите,и мандарините са си по дърветата"]Лимони по улиците – Халкидики, Гърция[/caption] [caption id="" align="aligncenter" width="648" caption="Новата църква в Неа Мудания"]Новата църква в Неа Мудания – Халкидики, Гърция[/caption]

В къмпинга до нашия хотел пазачът всяка сутрин премиташе алеите/къмпингът беше абсолютно празен/.

В Неа Потидея – градче в началото на ръкава Касандра

– ресторантчетата бяха готови да отворят, барабар с белоснежните покривки и прясно засадените пролетни цветя в съндъчета на улицата. Навсякъде в заведенията имаше украса от разноцветни гирлянди и маски в навечерието на Сирни Заговезни. [caption id="" align="aligncenter" width="648" caption="Карнавал в Полиури, Касандра"]Карнавал в Полиури, Касандра – Халкидики, Гърция[/caption] [caption id="" align="aligncenter" width="648" caption="Неа Потидеа"]Неа Потидеа – Халкидики, Гърция[/caption]

И още малко повод за размишления – в хотела ни пристигна автобус с гимназисти. Два класа огласиха фоайето за секунди. Спогледахме се скептично, мислейки си – "Ех, тази нощ няма да се спи. "В 22 ч. ги откараха на дискотека – наконтени, гримирани и хвърляйки си срамежливи погледи. На сутринта се питаме – "А бе, усетихте ли децата кога се прибраха? "Тихи, възпитани, кротки, доколкото им позволява възрастта, настанени в почти луксозен хотел, на масите за закуска винаги имаха по една огромна купа течен шоколад... И ми стана мъчно за нашите деца, които товарим като добитък, слагаме в багажа сандвичи и кроасани, да излезе по-евтинко, и ги лашкаме по разбитите ни пътища със стари "Чавдари". Да пазим децата според мен е по-важно от сметките, които правим винаги на дребно и винаги без кръчмар. И за финал – в Гърция е по-скъпо – и бирата, и кафето, и рибата, но си давам еврото с удоволствие. Но ... стига тъжни краски! Смело към Халкидики! Очакват ни! Автор: Мария Найденова Снимки: авторът Други разкази свързани с Халкидики – на картата: Още пътеписи от близки места:
  1. Море на Халкидики: През Солун към Неа Мудания, Афитос и Неа Потидеа
  2. Следморско – или какво е морето в Гърция на Халкидики:)
  3. Море на Халкидики / Ханиоти/ – красота , спокойствие и защо избягахме от нашето море ?
  4. Море на Халкидики (Торони, Ситония)
  5. На море в Ситония, Халкидики – релакс до дупка
  6. Малко служебно парти на Халкидики
  7. Една почивка на Халкидики
  8. Халкидики (Χαλκιδική, а може и Halkidiki)
  9. На море за ден (плаж Мандрас в Гърция,февруари)
  10. Една почивка на Халкидики(1 част): Мола Калива, Касандра
  11. Едно бързо: Солун и Халкидики (22 – 24 септември)
  12. Великден в Халкидики
Публикувана на 04/18/11 08:59 http://patepis.com/?p=22337
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване