04/19/11 21:17
(http://www.kulinarno-joana.com/)

Мини пайове с агнешко месо

Толкова динамика напоследък и толкова жива се чувствам! Макар и да съм изморена до краен предел, това е умората, която обичам. Призната, заслужена и носеща ми удовлетворение. Бързо отминаваща и губеща силата си, при подготовката за празник. Тогава тя добива друга характеристика, става сладка, а аз усмихната. Умората е като отминалата зима – носеща само спомен за себе си. И тепърва предстои най-хубавото – насладата от положените усилия.

Тази година, по стечение на обстоятелствата не започнах постите. Но това ми даде един плюс. Мога предварително да обмисля, да приготвя и да опитам някои неща, които съм си набелязала за Великден. И както се случва на всеки празник изобилието от храна е голямо. Съвсем не ми се иска да остава храна, да я претоплям и да стои в хладилника с дни. Като отбележа и наличието на толкова много варени яйца, с които се сдобивам по Великден, мисля да пропусна мащабните порции и огромните количества сготвена храна и да заложа на нещо малко, семпло, вкусно и с чар. И това ще бъде! Мини пайове с агнешко месо, придружени от голяма порция пролетна салата. Без риск да остане, но съвсем достатъчни.

Предварително приготвеното бутер тесто и неангажиращото задушаване на месото за тези пайове ми дават време да приготвя и любимите козунаци. Разбира се по миналогодишната рецепта, която намирам за сполучлива. А пайовете могат да се сглобят и опекат точно преди вечеря, във времето, в което ще приготвя зелена салата и ще си налея чаша вино. Всичко това ми гарантира топла и питателна храна, добро настроение и лек празник.

Мини пайове с агнешко месо

По идея от книгата French Cooking – Classic Recipes and Techniques

Дозите са за 6 индивидуални порции.

Продукти:

  • 800 гр. агнешко месо от плешка (обезкостено и почистено)
  • 2 глави лук
  • 2 скилидки чесън
  • 50 мл. зехтин
  • 2 супени лъжици брашно
  • 100 мл. сухо бяло вино
  • 2 супени лъжици доматено пюре
  • букет гарнѝ (розмарин, мащерка, магданоз, дафинов лист)
  • 800 мл. зеленчуков бульон
  • сол и черен пипер
  • 300 гр. бутер тесто
  • микс от зелени салати, репички и чери домати овкусени с винегрет

Месото се нарязва на малки кубчета (около 1 см.)

Лукът се нарязва на ситно, чесънът се смачква и се нарязва на едро.

В дълбок тиган с капак или тенджера се загрява зехтинът. Добавят се парченцата месо и се запържват от всички страни. Добавя се лукът и съда се захлупва с капак. Готви се 5-6 минути докато лукът омекне и се задуши. След това се добавя брашното и се разбърква за няколко секунди.

Към месото и зеленчуците се изсипва виното и бульонът. (Течностите трябва да покриват месото изцяло.) Добавят се доматеното пюре, букет гарнѝ, чесънът, сол и черен пипер на вкус. Съдът се похлупва и месото се задушва на умерен към слаб огън за около 1 час или докато стане готово. Букетът гарнѝ се отстранява.

Задушеното месо се разпределя в 6 порцеланови огнеупорни купички с вместимост 160 мл.

Бутер тестото се разточва на дебелина около 5 мм. Изрязват се 6 кръга с диаметър, колкото е диаметъра на купите, които се използват. (В моя случай – 7 см.) Изрязаните кръгове се слагат в купичките върху задушеното месо. Пекат се в предварително нагрята фурна на 200°C за 15 минути или докато тестото се надигне и придобие златист цвят. (Аз пекох на вентилатор, който ускорява процеса. Ако не се използва вентилатор времето може да се увеличи с 5-7 минути.)

Топлите пайове се сервират със свежа зелена салата и разбира се предпочитано вино.

За десерт…. ще ти кажа по-късно. :-)

Забележка: За букет гарнѝ може да се използват предпочитани подправки. Това, което аз използвах са 1 стрък пресен розмарин, 2 стръка прясна мащерка, 3 стръка магданоз и 1 дафинов лист. Подправките се завързват с памучен конец и се потапят във времето, когато ястието се задушава. След като стане готово, букет гарнѝ се отстранява.

Ако се използват сухи подправки може да се сложат в тензух. Количеството им обаче трябва да се намали. Процедира се по същия начин.





Кулинарно - в кухнята с Йоана Мини пайове с агнешко месо от Йоана Петрова - Кулинарно - в кухнята с Йоана
За още публикации, прочети съдържанието на блога или разгледай мозайката от снимки.
Публикувана на 04/19/11 21:17 http://feedproxy.google.com/~r/kulinarno-joana/feed/~3/nazstvvTOSc/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване