04/26/11 07:26
(http://vasvalch.com/)

Адски сладкиши за Великден

hot-pentagram-bunsРазглеждайки блоговете за маркетинг, много ми се искаше да попадна на интересна кампания за Великден. Желанието ми се сбъдна, благодарение на Hell Pizza. Новозеландската компания определено представя нещо интересно и провокативно, за да привлече вниманието на потребителите по празниците – едни дяволски (добри?) сладкиши.

Easter Hot Cross Buns са нещо като англо-саксонски еквивалент на козунака – нещо, без което Великден не е Великден. Както самото име подсказва, върху кексчетата има изобразен кръст. Но не и във варианта на Hell Pizza. Компанията предлага своя версия, наречена Hell Cross Buns – допълнени с обърнат пентаграм. Доста драматично, нали?

Hell-Cross-Buns-Feature-Ad

Не съм вярваща, но вярвам в добрите идеи. С оглед репутацията на Hell Pizza, мисля, че провокацията си струва. Около кампанията, разбира се, се вдига достатъчно шум – църквите шумно заклеймяват идеята и призовават за бойкот, с което допринасят за маркетинговия ефект. Съответно, атеистите подхващат обратната страна на монетата. Ето само един пример за типа материали, които се появяват по темата. По-умната прогресивна англиканска църква St. Mathew дори се възползва от buzz-вълната, за да подкрепи Hell Pizza.

st-matthew-hell-no-billboard

За мен лично, в ролята на безбожен маркетолог, идеята е добра и доста лесно работи за привличане на внимание. Провокацията отива както на името, така и на репутацията на Hell Pizza и е логичен избор по време на Великденските празници. Приятно е, че компанията не само говори, но и дава на потребителите материално доказателство за своя адски характер. Доколко обаче подобна манипулация е оправдана от морална гледна точка? Дали “здравословното шокиране” на потребителите е признак за широко скроен комуникационен подход или е доказателство за копрайтърска немощ и плъзгане по най-очевидното решение?



Още по темата:

  1. Честит Великден!
  2. Обичайте клиентите!
  3. Социални медии и управление на времето

Публикувана на 04/26/11 07:26 http://feedproxy.google.com/~r/vasvalch/feed/~3/NY1mtiM0iPg/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване