04/27/11 14:53
(http://www.borisloukanov.com/)

Group Messaging – новият хит в мобилната комуникация? Може би…

След феномена „групово пазаруване”, добил изключителна популярност последната година,  от скоро започна да се говори все повече за т.нар. „Group Messaging”. А след тазгодишния Southwest Interactive Festival (SXSW), състоял се през март, много престижни издания и авторитетни наблюдатели на tech тенденциите предрекоха да очакваме съвсем скоро бум на „group messaging”- новост в мобилната комуникация с доста сериозен потенциал да се превърне в истински хит през 2012 г.

Какво всъщност представлява „group messaging” и кои са основните компании-играчи в тази ниша?

Това е един вид конферентен SMS чат през мобилния телефон. Въпросното групово общуване обаче се осъществава чрез приложения за смартфон, които дават най-разнообразни опции в комуникацията, подобно на типичен Instant Messenger, но съобщенията се предават на базата на SMS услугата, предоставена от мобилния оператор.Използвайки въпросните „group messaging” апликации потребителите могат да си създадат от адресното меню в смартфона си различни групи – пр. близки, приятели, колеги, семейство и т.н. Групите може да са постоянни или пък краткотрайни – компания за купон в събота вечер, участници в едно и също събитие и пр. И с един sms всеки може да изпрати съобщение до всички в избраната група, независимо дали са 2-ма или 200 души (таксуването е за 1 sms).

От своя страна членовете на групата имат опцията „Reply to all” и така се получава конферентния SMS разговор. Приложенията дават възможност да се качват и споделят снимки, видео, документи, както и да се определя и споделя местоположението на всеки член на групата чрез geo location service. Повечето също така осигуряват и възможност за конферентен разговор между всички членове в групата (но това е малко встрани от темата…).

Най-известните до този момент компании, разработващи group messaging мобилни апликацииgroup-me са няколко.

Group Me се развиват с добри темпове и за по-малко от година, компанията си осигури финансиране от 11, 5 млн. долара.

За Fast Society също се заговори много на SXSW. И двете компании в последните версии на приложенията си предлагат опции за интеграция на приятели от Фейсбук или Туитър в messaging групите, но за да са пълноценни участници в тях, трябва да приемат поканата и разбира се, да имат инсталирано даденото мобилно приложение.

Подобни възможности предлага и Yobongo – най-новата компания в тази пазарна ниша, появила се в началото на 2011 г. Освен това апликацията й, при стартиране автоматично открива дали наблизо в дадения район има потребители, ползващи Yobongo и дава като възможност да се свържеш с някой от тях дори и да е непознат.yobongo

Други подобни мобилни апликации са Kik, Kakao Talk, Ping Chat. Всички са разработени във версии и за iOS, и за Android (повечето изискват минимум Android 2.0), а някои и за Blackberry. За Blackberry се появи и специалнo приложение – BBM.

Накрая ще обърна по-особено внимание на Beluga – компания, разработваща своя мобилна апликация за group messaging, която не се различава особено като възможности и функционалности от изброените по-горе. Но има една съществена подробност – в началото на тази година Beluga бе закупена от…Facebook. И нищо чудно в най-скоро време, компанията да излезе с нова cross platform версия, която да интегрира и възможност за групов чат с приятели и членове на общи групи във Фейсбук, наред с опциите за конферентен SMS messaging.beluga

А за да стане ситуацията на пазара още по-интересна, в group messaging надпреварата се включи и Google, които съвсем наскоро придобиха правата върху приложението Disco.

И все пак – има ли потенциал феноменът group messaging да се превърне в хит, в мания?

Моят отговор е – по-скоро не…или поне не толкова скоро, колкото някои специалисти предричат. Най-важното и задължително условие, за да се случи това, е да се събере критична маса от потребители, ползващи въпросните приложения. Според проучванията, засега потребителите – „early innovators” са 3-4 милиона. Но темпът им на увеличаване не е особено значим все още.

И другото не по-маловажно условие според мен е, различните компании да разработят техническа възможност за съвместимост между апликациите си за group messaging. Т.е. ако аз примерно ползвам Beluga, някои от приятелите ми – Group Me, а пък други познати – Yobongo, това да не е проблем за груповото ни SMS общуване. Както вече има доста разработени Instant месинджъри, подобно на  imo, например, които позволяват интегрирането на контактите и комуникацията с приятели и от Skype, и от ICQ, и от Windows Live, а и от Facebook и мн.др. чат клиенти.

Във всеки случай ще е интересно да се наблюдава в близките месеци развитието на този нов феномен в мобилната комуникация . Поне така мисли моя добър приятел Валентин Вълов – Вал, който специално обърна вниманието ми към него и който рядко греши, когато става дума за съвременни иновационни tech тенденции…

 

Group Messaging – новият хит в мобилната комуникация? Може би… is a post from: Boris Domain -The Marketing Creative Space

Публикувана на 04/27/11 14:53 http://feedproxy.google.com/~r/BorisDomain/~3/OKfyfWJpt6w/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване