05/01/11 21:17
(http://www.kulinarno-joana.com/)

Хапки от цедено кисело мляко и козе сирене, оваляни в заатар, сумак и шамфъстък

Когато попаднах на книгата Purple Citrus & Sweet Perfume с огромен интерес започнах да разлиствам страниците ѝ. „Интересно име за кулинарна книга“ – казах си. Пред мен изпъкваха цветни картини пълни с аромат на рози, портокалови цветове, сумак и заатар. Любопитни комбинации от продукти и подправки привлякоха вниманието ми и бях запленена на момента. Купих книгата веднага. По-късно, вкъщи разбрах, че автора Силвена Роу е с български произход, родена в Пловдив. Нейният баща с турска националност ѝ предава любовта към готвенето. В книгата, освен рецепти от Средния Изток, са описани истории и разкази свързани с турската кухня и бит. Текстовете вървят леко и дават по-добра представа за последващите рецепти. Самите рецепти са описани с лекота и са лесни за изпълнение. Дали са вкусни? Смятам да разбера.

Оказва се, че в тази книга няма празно. Искам да кажа, че бих приготвила всяка една рецепта. Толкова интригуващи, че ми идва да направя отделен блог за нея. Това е най-добрата кулинарна книга, на която съм попадала. Единствения проблем, който може да изникне е с набавянето на чудатите (за нас) подправки.

И в тази връзка, тези дни пообиколих арабските магазини на Женския пазар, за да проверя какво има и дали ще мога да готвя изобщо по книгата. Е, имам добра новина. Всичко, което ми трябва може да се намери там. Някои от продуктите се намират и в малките магазинчета за био подправки, които може да видиш в страницата „Кое откъде?“.

Първото нещо, на което се спрях от книгата е много лесно за приготвяне предястие или по-подобаващо би било да се нарече мезе. За него са необходими точно пет съставки, една от които е изцедено пълномаслено кисело мляко, което на турски трябва да се нарича süzme. За целта грабнах два буркана подквасено мляко от баща ми и търпеливо изчаках 24 часа да се отцеди добре в тензух. Цеденото мляко стана изключително гъсто, с консистенция на крем сирене. Сега ми трябва още меко козе сирене и тук мисля, че трябва да се доверя на французите.

Подправките и ядките, които са ми необходими, вече ги имам. Това са шамфъстък, сумак и заатар от Роза. Обаче Силвена Роу дава нейна рецепта за заатар и аз реших да я приготвя.

Заатар

  • 2 супени лъжици сушен риган или мащерка (използвах риган)
  • 1 супена лъжица сушена майорана
  • 2 супени лъжици запечени сусамови семена
  • 1 супена лъжица сумак
  • 1/2 чаена лъжица сол

Всички подправки се смесват. Съхраняват се в буркан.

Последва смесване и овалване. Не се стърпях да си оближа пръстите след последното оформено süzme и още тогава разбрах, че това нещо ще е много вкусно. Освен това си мисля, че приготвено в малки размери е много подходящо за парти. Или пък за „мезе“ на аперетива в късния съботен следобед. Обичам късните съботни следобеди. Със залеза на слънцето, прокрадващ розови цветове през прозореца. С тишината, неприсъща за големия град (всеки е хванал гората). Със спокойствието на моите мисли. С аромата на ванилия, разнасящ се от фурната… Опа, май захванах друга история.

Хапки от цедено кисело мляко и козе сирене, оваляни в заатар, сумак и шамфъстък

Дозите са за 10-12 броя

Продукти:

  • 200 гр. гъсто цедено кисело мляко
  • 100 гр. меко козе сирене
  • 50 гр. нарязан шамфъстък
  • 2 супени лъжици заатар
  • 2 супени лъжици смлян или ситно счукан сумак

Смесват се цеденото мляко и сиренето. Разбъркват се добре. От сместа с помощта на две лъжици или с намокрени длани се оформят продълговати хапки. Овалват се поотделно в шамфъстък, заатар и сумак. Готово!





Кулинарно - в кухнята с Йоана Хапки от цедено кисело мляко и козе сирене, оваляни в заатар, сумак и шамфъстък от Йоана Петрова - Кулинарно - в кухнята с Йоана
За още публикации, прочети съдържанието на блога или разгледай мозайката от снимки.
Публикувана на 05/01/11 21:17 http://feedproxy.google.com/~r/kulinarno-joana/feed/~3/Jd4Pa-3p3i0/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване