05/02/11 09:33
(http://nname.org/)

Данък “Чалга” или данък “Комунизъм”

Вече 100 години соц практика и май не виждаме очевидното – когато има приравняване, раздаване “на калпак”, винаги се стига до някаква форма на кражба и благата потъват в пясъка по веригата. “Сигнал” са вкарали в “кацата” 3 бона, а са получили обратно титаничните 23 лева. Ако авторските права (никъде по света) не се разпределят справедливо, за какъв чеп въобще да ги плащаме?

В интервю за „Стандарт” Йордан Караджов от Сигнал разкри скандална истина

Озадачена от факта, че получават жълти стотинки от авторски права, групата си направила експеримент. За поредния концерт чинно платили исканите 5% за авторски права (които плащат организаторите на концерти), които в случая били 3000 лв. Но нарочно написали, че всички текстове, музика, продуценти на всичките изпълнени песни са на Сигнал. Месеци по-късно им се обадили да си вземат парите от авторски права от концерта. Сумата била… 23 лв.!

„Това с авторските права е прах в очите – вече 20 години. Просто група мошеници въртят едни пари, които никой не знае къде отиват”, маха с ръка Данчо Караджов.

Всъщност знае се отлично. „Мошениците” са конкретно сдруженията ПРОФОН и „Музикаутор”. След като получат парите от права, те покриват разходите си по дейността (които сами си решават колко са – непрозрачно, без държавен или поне обществен контрол върху тях) и разпределят остатъка сред членовете си чрез сложен софтуер, за който твърдят, че плащат огромни суми ежегодно, тъй като бил много точен.

Така на входа група Сигнал днес плаща 3000 лв. и на изхода след примерно година получава 23 лв. От което става ясно, че Дон Корлеоне е бил пълен тъпак… или пък наследниците му днес са си купили закони, с които печелят вече не само легално, но и вероятно 100 пъти повече от някога.

via Webcafe

Публикувана на 05/02/11 09:33 http://feedproxy.google.com/~r/nname/~3/T0iBOrBdBFc/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване