05/05/11 08:51
(http://ruslantrad.com/)

Интервю за вестник “Гласове”

Вчера с журналистката от в-к “Гласове”, Димитрина Чернева, си говорихме може би над два часа за бъдещето на Близкия изток. Разговор, в който засегнахме много теми – от протестите до Бин Ладен. В резултат на това се получи материал за вестника, който може да прочете в страницата – тук.

Ето част от него (пълен текст):

- Смятате ли, че действията на САЩ – убийството на бин Ладен и изхвърлянето на тялото му в морето – ще предизвикат ответна реакция на омраза в арабския свят?

 

- Всъщност доказателствата са много малко и са твърде противоречиви – къде е тялото и дали наистина е изгорено в морето. Ако това е така, обидата към ислямската традиция е голяма. Четох в американската преса, че тялото е изгорено в морето, за да не бъде превърнато в култ мястото на погребението. Проблемът е, че самото име на бин Ладен може да бъде издигнато в култ точно заради тези действия на американските сили. Най-голямата сила на бин Ладен беше в неговата харизматичност, а това може да доведе до неговото митологизиране и макар да не е ясно къде е тялото му, може да се стигне до обявяването му за светец. Според мен действията на американските сили бяха прибързани и тъкмо обидата към ислямската традиция на погребване ще предизвика вълна на омраза в Пакистан и Афганистан. В арабските страни реакциите бяха по-умерени, там дори повечето хора смятат, че си го е заслужил. Положението в Афгатистан и Пакистан обаче е доста по-различно, там бин Ладен имаше много привърженици. В Пакистан буквално часове след новината започнаха протести и митинги и според мен това е само началото на протестни вълни. Възможно е да се появи напрежение между Пакистан и САЩ, тъй като има версия, че пакистанските служби са помагали на бин Ладен. Показателен е фактът, че той е живял на около 60 метра от военен лагер на пакистанската армия. Освен това в началото на операцията службите на Пакистан не са имали информация в какво точно участват и американските служби са действали сами, което е показателно за липсата на доверие. Тепърва ще става ясно до каква степен има връзка между пакистанските служби и „Ал Кайда”, но според мен няма как бин Ладен да е бил на територията на Пакистан без това да се е знаело от службите на страната. Заиграването с тези групировки може да повлияе негативно на отношенията между САЩ и Пакистан, а без помощта на Съединените щати Пакистан би се радикализирал и би се превърнал в Афганистан.

 

От друга страна убийството на бин Ладен дойде в много подходящ момент за адимнистрацията на Обама, която губи позиции в САЩ и търпи много критики за неуспеха в Либия и големия гаф с убийството на малкия син на Кадафи. Според мен това в много голяма степен е свързано с пиара, тъй като стана ясно, че сигналът за местонахождението на бин Ладен е подаден още през август. Въпросът е защо се е изчаквало толкова време. Службите тогава излязоха с едно съобщение, че са го следили няколко месеца, че са пуснали нарочно хора от Гуантанамо, които са близки до него и са ги следили и затова акцията се е проточила. Днес обаче тя идва в прекалено подходящия момент, когато рейтингите падат, а изборите в САЩ догодина наближават. Това говори за нагласяване на събитията. Сега централна тема е бин Ладен, а не случващото се в Либия. Вече неведнъж сме били свидетели как политиците използват пиар акции от такова естество, за да постигнат някакъв резултат.

 

- Говорехте за омразата. Последните събития показаха, че Моисеевият закон – „Око за око, зъб за зъб” не е надмогнат. От една страна кадрите с лицата на протестиращите пакистанци, излъчващи омраза и желание за отмъщение, от друга страна спонтанно събралите се граждани в големите градове на САЩ, на чиито лица пък беше изписано удовлетворението от отмъщението. Какъв ще е резултатът от тези действия на американските власти?

 

- Както казах в Пакистан и Афганистан ще има вълна на отмъщение и омраза. Там можем да очакваме всичко. Не мисля, че в момента са възможни атентати в европейски или западни страни, тъй като определено „Ал Кайда” е доста разбита и няма капацитет за това. Бин Ладен обедини различни организации, които в момента отново са разделени и ще трябва да се появи човек, който може да обедини тези групи.

 

- Зауахири има ли потенциал да бъде лидер и обединител?

 

- Не съм сигурен, че Зауахири има потенциала на бин Ладен. „Ал Кайда” определено е на ръба на пълния си залез. Тук вече от значение е и факторът арабски протести.

 

- Всъщност какво беше влиянието на тази организация в арабските страни?

 

- Влиянието на „Ал Кайда” в арабските страни не беше особено голямо. По-сериозно влияние организацията имаше единствено в Йемен, тъй като голяма част от бойците на „Ал Кайда” идваха от Афганистан, Пакистан и Чечения, както и от Йемен – т. нар. по-малка „Ал Кайда” на Арабския полуостров. В останалите арабски страни властите имаха негативно отношение към подобни организации, а и самото общество не застана зад екстремистките идеи. Важно е да се каже, че арабските страни се различават като социална структура от Афганистан и Пакистан, а освен това имат различна идея за исляма. Ако идеите на екстремизма бяха приети в арабските страни, протестите там нямаше да успеят, защото екстремистките идеи проповядват разделение на обществото. Отделно в арабските страни от няколко години има кампании срещу тероризма. Аз лично съм гледал телевизионни кампании и съм виждал билбордове с послания на известни и авторитетни духовни лица – например в Сирия – че тероризмът и самоубийството са грях. Виждал съм също така как представители на екстремистки групировки обикалят по къщите в опити да привлекат нови хора. Спомням си как подобни проповедници бяха изгонени от хората в едно село. Истината е, че жертвите на ислямизма и на ислямския фундаментализъм в самите мюсюлмански държави са много повече, отколкото на Запад. Доктрината на ислямизма възприема като враг номер едно режимите в арабските страни, тоест светската власт, тъй като нивото на секуларизация се повиши особено през последните 20 години. При това положение според крайните екстремисти първо трябва да бъдат премахнати тези режими и да бъде наложен религиозен режим, а след това вече враг номер две е Западът, който налага своите интереси и ценности. Затова жертвите-мюсюлмани на тези групировки са в пъти повече. Говоря за атентати, отвличания, убийства, актове на отмъщение и тероризиране на населението. Колко хора загинаха заради атентати в Дамаск, Багдад и др. В Пакистан почти всеки ден има атентати. Години наред това население е държано в страх, в резултат на което се трупаше негативно отношение към тези организации. Точно затова смятам, че можем да говорим за залез на „Ал Кайда”. Екстремистки елемент винаги ще има, но „Ал Кайда” вече няма да бъде същата. Те загубиха позиции заради многото жертви в самите мюсюлмански страни и заради идеологията, която в момента е в пълен контраст с актуалните събития. Много правилно един френски анализатор отбеляза, че „Ал Кайда” гледаше отстрани арабските протести – дали със завист или не нямам представа, но определено им се е искало да вземат участие в тези масови движения, защото в крайна сметка режимите на Мубарак и Бен Али, които гонеха ислямистите, бяха съборени от населението, което предпочете да действа без помощта на тези крайни групировки, тъй като на хората им беше ясно, че ако те участват в протестите, ще искат да вземат властта. Така че „Ал Кайда” и подобни организации гледаха наистина отстрани и с голяма завист на случващото се, тъй като хората се дистанцираха от тях.

(пълен текст)

Публикувана на 05/05/11 08:51 http://ruslantrad.com/?p=8969
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване