05/08/11 22:12
(http://komitata.blogspot.com)

Ледът се пука, господа съдебни заседатели!


С голямо любопитство днес прочетох новината, че руският милиардер Леонид Блаватник си е купил Warner Music (видяно при Георги Неделчев).

Блаватник не е типичният руски олигарх. За разлика от себеподобните си – Дерипаска, Абрамович и Сечин, които са добре облечени гангстери, той освен да събира пари инвестира сериозно и в наука и образование.

От друга страна, нормалните хора на запад имат много добра идея какво представляват големите богаташи на Русия (за разлика от България, май) и опират до техните пари само в най-най-крайна нужда. Като British Petroleum, които след инцидента в Мексиканския залив бяха на ръба на фалита и трябваше да се решат на скандална сделка с Роснефт.

В този смисъл, продажбата на Warner Brothers означава, че бившите собственици смятат, че бизнесът на компанията е слабо перспективен и това е ЕДИНСТВЕНИЯТ изход.

Освен това, показва съвсем нагледно, че фантастичните суми, които мейджърите обявяват като понесени щети от пиратство, като колективния иск за 7,5 трилиона (!) долара, който Warner Bros подаде заедно с други мейджъри само срещу една компания – LimeWire, е напълно изсмукан от пръстите.

Тази продажба за цена около 2000 (!!!) пъти по-ниска от горния иск, уж от корпорацията с втори по големина пазарен дял в света (!!!!) е мълчаливо признание от мениджмънта и собствениците на Warner Music, че старият модел на разпространение и продажба на музика вече е напълно несъстоятелен и не може да бъде спасен. Язък само, че яворколевци се излагаха да лазят за тях по покривите, язък за посланик Уорлик, който се излагаше да връчва награда за приноси в борбата за опазване на интелектуалната собственост на Вежди Рашидов. Горкият посланик, работата му е хем трудна, хем силно неблагодарна.

В крайна сметка, всичко много прилича на сватба по сметка между две мафиотски фамилии. Едната с претенциите и благородническата титла, а другата с парите, за които е неудобно да се говори, и дори не само за първия милион.

Но независимо как тълкуваме станалото, това, което е напълно неминуемо, е радикалната промяна, която ни очаква в областта на авторското право (която скромно предвиждах) и която  някои по-смели, като премиерът на Великобритания, вече открито заявяват.

Независимо от всичко, другарят Блаватник едва ли е на загуба. Със сигурност поне недвижимата собственост на Warner Music струва поне 3 милиарда. Наистина, не се знае каква дупка представляват дълговете им, но и това скоро ще научим.

Освен това, той не е по никакъв начин - семейно, сантиментално или идейно свързан със старата мафия в звукозаписната индустрия, така че ръцете са му развързани да се оправя както може с тежкото наследство. Липсват му и политическите връзки на високо ниво в демократическата партия в САЩ, които са запазена територия на Холивуд. Вместо това вероятно разполага с дебеловрати силови структури, които да му вършат мръсната работа. И със сигурност ще видим радикални действия от негова страна. Единственото, което НЕ очаквам от него е да продължи по стария начин.

Какво означава това за България? Означава, че към драмата с „Белене“ и енергийните проекти, тихо и кротко ще се добави и драмата с „пиратството“ и борците за „интелектуална собственост“ ще се влеят в широката и мощна река на рубладжиите – там, където очевидно им е мястото.

Освен това, някои хора много се изложиха да се снимат голи на мега-билбордове, че „пиратството (ги) ограбвало“.

Царят е гол, но по други причини! Дрехите му, както видяхме по-горе, са напълно измислени.

Ледът се пука, господа съдебни заседатели!
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване