05/10/11 07:10
(http://vasvalch.com/)

Coca-Cola: щастието като бранд-философия

coca-colaИ аз съм голям фен на Coca-Cola. Даже толкова голям, че преди година написах дипломна работа за марката и стратегията, която я прави най-успешната от всички. И тъй като Coca-Cola е вече на 125 години, сметнах, че ще е подходящ подарък да покажа продукта на моя няколкомесечен труд.

Презентацията по-долу е правена преди малко по-малко от година (наздраве за всички колеги от СУ, с които още не сме си получили дипломите!) Темата на моето дипломантско усилие беше интегрираната маркетингова комуникационна стратегия на Coca-Cola в световен план, като анализът имаше два основни акцента:

  • как Coca-Cola предава апела за щастието в своите маркетингови активности: тук основният преглед е свързан със семиотичните знаци на щастието, както и с различните маркетингови дейности, които са подчинени на този апел.
  • каква е стратегията за предаване на основните апели за щастието и споделянето във социалните медии: фокусът падна върху Facebook, Twitter и блоговете, като отделих внимание на Expedition 206.

Като всяка дипломна работа, и тази включва сносен процент теория. Но в презентацията за защитата съм включила само практическа информация, така че се надявам да ви е любопитно. Тук обяснявам избора на тема (бизнес успеха на компанията и стойността на марката), въвеждам кампанията Open Happiness с основните й елементи и показвам с конкретни примери семиотиката на щастието в маркетинговите активности. Последните слайдове са заделени за новите медии, както и за няколко идеи как трябва да изглежда стратегията за социални медии в България.

За тези, които си търсят четиво за приспиване – качила съм и цялата дипломна работа – вижте тук. Извадена е главата за локално прилагане на кампаниите, тъй като в нея се съдържа корпоративна информация, която не считам за редно да разпространявам. Всичко останало си е на мястото. Работата е лицензирана под същата CC-лицензия, както и всичко друго от мен: Creative Commons Attribution-Noncommercial-Share Alike 3.0 Unported License. За следващите университетски воини – използвайте каквото ви хареса, но моля, цитирайте източник. Гаранция, че във ФЖМК и НБУ всички познават тази работа, а в другите университети знаят как да ползват Google :)



Още по темата:

  1. Интегриран маркетинг за Coca-Cola
  2. Светкавичен crowdsourcing с Coca-Cola
  3. Трилогия за щастието

Публикувана на 05/10/11 07:10 http://feedproxy.google.com/~r/vasvalch/feed/~3/BSWaG-7lHA8/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване