05/10/11 18:45
(http://ruslantrad.com/)

FAIL: bTV и CROSS явно имат проблем с международния си екип

Понякога се учудвам много, когато се постъпи непрофесионално в медиите, отразяващи процеси в арабския свят.

Сякаш се превръща в тенденция, която се затвърждава с всеки следващ текст, пуснат в сайтовете на различни медии. Например днес попаднах на два различни сайта на две различни медии, за едно и също събитие, с прикачена картинка, която няма нищо общо не само с тематиката, но и с региона, за който става дума в новината.

 

 

Първият screenshot е от сайта на CROSS, относно идеята да се направи съюз, подобен на ЕС, но за арабския свят. Втората снимка е от сайта на bTV, по същата тема.

Какво виждате? Да, забрадени жени. Но не просто забрадени, а изцяло покрити по традиционен за жените тип в Средна Азия, но не и в арабските страни. Едва ли ще запомни някой, че новината е за политика и важни разговори между държавници. Вместо карта или снимка от парламент… виждате това. На първата, от CROSS, ще запомните, че арабите имат подобен начин на обличане, което е абсолютна лъжа.

Някак си ми е обидно всичко това. Първо, защото смятах, че сме надживели подобен тип отношение, по-скоро не-отношение към новините от този регион на света и второ, защото се създава усещането, че дори за медиите, където се очаква да работят по-интелигентни хора, Близкия изток е едно тъмно, екзотично за представите петно, в което няма разнообразие на народите, а щом изповядват ислям, означава, че изглеждат като жените на горната снимка, а мъжете, подчертано на снимката от CROSS, случайно да не се обърка някой, с думата “араби”, се събират заговорнически пред единствения телевизор в целия квартал, за да обсъдят политиката.

Това е обидно отношение и явно наистина в новинарските екипи има дефицит на хора, запознати с Близкия изток.

Публикувана на 05/10/11 18:45 http://ruslantrad.com/?p=9063
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване