05/10/11 06:18
(http://www.gorichka.bg/)

Още вдъхновяващи бизнес идеи: надциклиране

Една от историите, които ще чуете на Форум Бизнес е за ферма за червеи, в която превръщат земеделските отпадъци в тор, с който отглеждат мавруд, от който правят прекрасно вино, след което връщат отпадъците от производството на виното на червеите и всичко започва на ново. В целия процес няма отпадък, а с вссяка стъпка от процеса се добавя стойност в продукта.

Използваме този пример, за да вкараме един нов термин от речника на зеления бизнес:

upcycling” (ъп = нагоре, добавена стойност в кръга, вместо ре = отново в рециклиране или „recycling”).

Когато upcycling-а придобие масова популярност в България, най-вероятно ще го наричаме просто “надциклиране“. Сега можем просто да кажем, че надциклирането предлага нови и интересни идеи за бизнес и да дадем няколко прекрасни примера:

1. Хард-диск превърнат в стенен часовник

Един хард диск в края на живота си, разглобен от някой разбирач едва ли струва повече от няколко лева на пазара на редки метали. Затова пък, след малко рязане и с добавка на микрочип и LED диод, той може да се превърне в култов стробоскопичен (макар и малко бръмчащ) стенен часовник.

у дома часовник трака

2. Маратонки направени от стари кожени якета

Mes Footwork e малък цех за маратонки в Нюкасъл, в който се правят маратонки по поръчка, изработени от стари кожени якета от благотворителни акции. Вероятно са и много по-качестнени от китайските.

кецове от рокерии

3. Маслени филтри преобразени в бижута

Сигурно сте виждали снимки на гигантските самосвали, които копаят огромни дупки в земята в търсене на диаманти. Вече има по-устойчиво решение - използваните маслени филтри от самосвали, тирове или автобуси да се преобразяват в скъпи огърлици и други бутикови бижута. Лошото е, че никой още не е открил решение за „надциклиране” на огромните дупки.

бижута от маслени филтри

4. Пластмасови бутилки преродени във футболни екипи

Сещате се за българските футболни хулигани (запалянковци), които хвърлят бутилки от вода по терена. В Nike и Арсенал пък са се сетили, че посредством надциклиране старите пластмасови шишета могат лесно да се превърнат в стилни (и скъпи) клубни фанелки и шорти.

Тео

5. И разбира се… виниловите чанти на Горичка

Забравихте ли ги? Те са още тук. Направени от стари столични билборди, двата ни модела побират съответно лаптоп и дамски аксесоари. От време на време организираме „направи-си-сам” разкрояване в парка. А за всички на Форум Бизнес сме подготвили още една специална изненада свързана с тях.

чанти от билборди

Форум Бизнес - 14 май
е за вдъхновяващи идеи

РЕГИСТРАЦИЯ >>

Публикувана на 05/10/11 06:18 http://blog.gorichka.bg/?p=4066
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване