05/12/11 07:26
(http://www.gorichka.bg/)

Панелите падат

Става въпрос за цените на фотоволтаичните панели, а не за социалистическите архитектурни изделия - те все още се държат. Фотоволтаиците продължават със своето плавно спускане към изравняването на себестойността си с другите енергоизточници. Последните данни публикувани в тази насока не са от индустрията, а от международния панел по климата на ООН (IPCC). В нов доклад публикуван вчера техните експерти предвиждат, че до 2050 г. 80% от енергийните нужди на света могат се покриват от възобновяеми енергийни източници - вятър слънце, вода и биомаса. В момента тази енергия доставя 12.9% от енергията която използваме в световен мащаб. Само за 2009 г., обаче, капацитета на инсталираните фотоволтаични панели се е увеличил с невероятните 53%.

Преди да ни питате колко ще ни струва всичко това, ще ви кажем. Според доклада ще са необходими 5 трилиона долара инфраструктурни инвестиции в електроенергийния сектор (в най-скъпия възможен сценарий) до 2020 г. и още 7 трилиона долара до 2030 г. Това означава увеличаване на инвестициите в сектора около 5 пъти. За справка външният дълг на САЩ в момента възлиза на малко повече от 14 трилиона.

Голямата неизвестна променлива в уравнението са цените на възобновяемите инсталации. За разлика от цените на петрола (и бензина) и природния газ, обаче, те се очаква само да падат. С колко - IPPC не се наема да определи. Приложената графика е за историческия ход на цените на фотоволтаичните панели е ветрогенераторите от 70-те години насам.

photo1

А ето и графиката на IPPC изразяваща усреднените цени на електроенергията от различните възобновяеми енергоизточници. В жълто е кумулативната цена от конвенционалните източници - въглища, петрол и ядрена енергия. Да, конвенционалната енергия все още ни струва по-евтино. Но докога?

ipcc_costperkwh22

Естествено ако не вярвате на IPCC ценови изчисления за възобновяемата енергия са налични и от други източници.

Публикувана на 05/12/11 07:26 http://blog.gorichka.bg/?p=4085
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване