05/20/11 15:31
(http://ruslantrad.com/)

На път към втора Босна

Атакисти нападнаха мюсюлмани в София, докато те се молеха в джамията. Не само това, но ги обиждаха по невиждан начин. В сайта за видеосподеляне, Vbox7, бе качен клип, според който в София е имало “масов бой между джихадисти и националисти”.  Депутатката от “Атака”, Деница Гаджева, която бе ударена по време на нападението над джамията, през полуотворена уста, без да й се разбира нищо и аха да зареве, започна да кълне: “Виждате ли какво правят?” Заради удара по нея, Волен Сидеров се зарече да мине в опозиция, ако не бъдат задържани онези, които са хвърляли камъни.

Докато ранената Гаджева беше отведена с линейка в болница, получилият черепна фрактура мюсюлманин, лежеше в кръв пред джамията.

Различни независими медии пък озаглавиха статиите си с гръмогласните думи “Ислямисти за се закинили още вчера на Сидеров”. Изобщо една абсурдна и мазна манипулация на общественото мнение, която няма да доведе до нищо хубаво.

Да се върнем в 15-ти век, какво ще кажете, “Атака”? Да се оградим със стена, да изгоним чужденците, като в Реконкистата, а тези, които останат да ги претопим (ако можем). След това да се прекъсне изучаването на всички езици, различен от майчиния, а той несъмнено ще е български. Welcome to the our Middle ages country, която няма да се различава по нищо от онези, които критикуваме. Ако поемем по този път, който ни обещава “Атака”, едва ли ще стигнем до нещо различно от започването на конфликт, подобен на този в Босна. Тогава явно моделът, който винаги сме си представяли, че сме – толерантна страна – явно ще бъде дискредитиран и оказал се неизпълнен.

Интересно е дали Сидеров ще бъде съден, пита Енея.

[...]А сега ще осъдят ли Волен Сидеров и дебилната му група симпатизанти след като нарушиха закона?[...]

[...]Това е било ПОБОЙ, не сблъсък, Дневник могат да се консултират с речника и значението на думите. СБЛЪСЪК е когато и от двете страни има реакции, побой е, когато едните замерят другите с камъни, яйца, плодове, каквото се намери, а другите просто си стоят на място (или в случая, са ръкопляскали). Познайте кой кого е замерял с камъни, а? Ама разбира се, това са любимите на всички урунгели -’Атака и сие“.

Препоръчвам да се сравнят двете статии, много са интересни, даже човек би могъл да предположи, че става дума за различни събития.[...]

[...]Забелязвате ли повтарящата се схема тук?

Нападение, насилие и агресия над хора на база вероизповедание и етнос, според закона, който по-горе съм цитирала, за справка на всеки който иска да провери, има много точно отношение по случая. А именно – че е незаконно. Призоваване към насилие или омраза, основани на раса, народност или етническа принадлежност е незаконно, наказва се с лишаване от свобод от 1 до 4 години и с глоба от 5 до 10 хиляди лева, че и с обществено порицание?.

Сега ще бъде ли арестуван Волен Сидеров?

Или да се готвим за излизане по улиците като за война, понеже националистчетата от всички форми и размери са някакви специални и се ползват с привилегиите те да решават кой има права и кой няма права?

Сидеров носи лична отговорност за този случай, защото той е бил начело и е гледал безучастно, когато 1. са правени опити да се заглуши молитвата 2. молещите са били замеряни с предмети 3. правени са опити да се предизвика реакция, като са горили молитвено килимче.[...]

Светла Енчева попита как може Столична община да позволява организирането на митинги с антирелигиозна насоченост.

[...]От доста време насам не виждам “Атака” на Орлов мост (предистория: 1, 2). Не знам дали им омръзна, или са били посъветвани да се разкарат. Предполагам, първото. И все пак се чувствах морален победител… до днес, когато разбрах, че обичайните вече петъчни нападения над джамията в София “Атака” също са координирани със Столична община.

Ресорният зам.-кмет Иван Сотиров (от СДС, държа да отбележа) и Иво Пенев от Столичния инспекторат хич да не ми излизат с мантрата за свободата на словото. (Фандъкова не я и питам – тя, както стана ясно, е много бърза в измиването на ръцете.)

Пред 21 век ръководството на една европейска столица дава карт бланш на политическа партия да възпрепятства група от хора да изповядват своята религия. Това е престъпление. Трябваше ли да се стигне до побой, за да кажем, че “Атака” трябва да бъде поставена извън закона и че Столична община е съучастник в престъпление?

Неудобно ми е, че съм от София, честно.[...]

 

Наистина съм разочарован, озадачен…чак дори не мога да повярвам, че се случва в България. Явно съм грешал в някои мои преценки. Първо “Атака” бяха оставени да протестират срещу джамията. Сега я нападнаха, какво да очакваме – да я запалят? Да започнат нападения над имигранти? България е единствената страна, която знам, в която няма религиозен конфликт, особено на Балканите. Но явно някои хора искат да видят кръв по улиците, масови депортации, насилие. Все неща, които човечеството видя в Босна и Ливан и си взе уроците. Българските националисти правят грешка след грешка, от което ще страдаме всички ние – българските граждани, които смятаме, че не е проблем в една страна да съжителстват различни етноси и религии.

 

 

Публикувана на 05/20/11 15:31 http://ruslantrad.com/?p=9198
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване