05/25/11 09:30
(http://ikonomika.org/)

МВФ за фискалния пакт

В своето прессъобщение за завършилата мисия МВФ подкрепя Пакта за финансова стабилност и казва, че той ще изпрати силен сигнал за това, че България ще следва благоразумна фискална политика.

Обаче, има и още едно изречение по темата – което всъщност е по-важно. МВФ казва:

"За да се допълни новата рамка, в закона за устройството на държавния бюджет трябва да се включи правило, което да изисква натрупване на спестявания в периоди на растеж"

С други думи, ако се позволяват известни дефицити в лошите времена за икономиката, трябва да се изискват излишъци в добрите времена за икономиката. Така е в Германия, където ограничаването на дефицитите е заложено в конституцията на страната. Правилата трябва да обхващат както добрите, така и лошите периоди за икономиката, иначе няма да действат добре.


П.С. За да няма объркване:

- Пактът за финансова стабилност са правилата, предложени от Министерството на финансите, които да ограничат бюджетните дефицити

- той не бива да се бърка с Пакта за Еврото, който е междуправителствен документ, целящ да покаже политическа воля за спасяване на Еврозоната




Блогът за икономика 2011

Публикувана на 05/25/11 09:30 http://ikonomika.org/?p=5556
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване