05/25/11 09:10
(http://vasvalch.com/)

Мъдростта на тълпите и мозъчна загрявка

MindfireОбичам да давам положителни примери, особено когато те са свързани с лични впечатления. Пожелавам си това да е по-скоро добра практика, която скоро да видя в България, защото платформата за crowdsourcing от студенти Mindfire е класически пример за прилагане на принципа “всеки печели”.

Mindfire е дете на PR-агенцията Ketchum. Професионалистите са се ориентирали навреме, че могат да намерят нови идеи от “незаразените умове” на студенти. Инвестицията от тяхна страна се изразява основно в използване на връзки с университети по света и евентуалните $100 награда за най-добрите идеи във всеки бриф (което си е джобни пари дори по стандартите на българските агенции). За сметка на това Mindfire служи като генератор за добри идеи, от които агенцията може да извлече много ползи, както и клиентът. Здравословното съревнование между студентите в мрежата е катализатор на все по-интересни предложения. А в мрежата на Mindfire са само best-of-breed възпитаниците, определени от отделните университети и по-точно от преподавателите по нови медии в тях. Групата от crowdsourcing-партньори се разширява постоянно и нови университети влизат в системата.

Как работи всичко? Накратко, клиентите на Ketchum имат възможност да дадат бриф за състезание в Mindfire. Сроковете обикновено са кратки, около седмица, а в брифа трябва да е описана точната целева аудитория и желаният ефект. Агенцията предупреждава, че макар и с подписана клауза за конфиденциалност при участие в проекта, не е препоръчително да се поставят твърде “чувствителни” задания. След поставянето на брифа започва истинското състезание – студентите могат да публикуват идея по него, като точен формат няма. Важи всичко, от 2-3 изречения до цялостна стратегия. Другите членове на мрежата могат да гласуват (функция, сходна с познатия Like) или да коментират отделни идеи. Накрая клиентът избира победител, който печели $100 награда. Просто и ясно, нали?

Гейминг-елементът носи по-висока удовлетвореност от участието. В допълнение към работата по истински брифове, студентите получават достъп до уебинари и кариерни съвети от експерти на Ketchum. Mindfire е и добър начин за започване на кариера – близо 1/3 от всички новонаети стажанти в агенцията през последната година са били участници в мрежата. За мен търсенето на работа не е на дневен ред, но възможността да работя върху различни случаи от разнообразни индустрии (нещото от агенционната практика, което най-много ми липсва) е много приятна – само през тази седмица разглеждах предложения за кампании на Barbie и IBM. На практика, Mindfire е една добра гимнастика за ума, която те запознава и с начина на мислене на студенти от целия свят – признавам си, че бих откраднала някои от идеите, които съм прочела там (поне съм честна, нали?!). Не на последно място, системата е добър начин да свериш стила си на мислене и да получиш признание.

Много ще се радвам, ако подобна платформа се появи у нас. На практика, техническото обезпечаване на проекта е много близко до обикновен форум. Останалият необходим капитал се състои от клиенти, достатъчно заинтригувани от това, което имат да кажат младите PR-специалисти и от университети, които да осигурят достъпа до “свежи умове”. В България второто е доста по-лесно за намиране, тъй като висшите училища не са толкова много, а специалистите в бранша се познават. Остават клиентите – и агенцията, която ще е готова да инвестира търпение и ресурс в такова занимание. Дали я има?



Още по темата:

  1. Специалист по социални медии – намери го!
  2. Маркетинг Мадамите и Добрите Доктори*

Публикувана на 05/25/11 09:10 http://feedproxy.google.com/~r/vasvalch/feed/~3/Ji3tQr9AIM4/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване