05/25/11 07:51
(http://ikonomika.org/)

Спасителните програми на Португалия, Ирландия и Гърция

Прегледът на програмата с Ирландия показва, че страната (пре)изпълнява заложените цели в борбата с бюджетния дефицит, реформите и банковата система. Все пак, банковата система все още е източник на големи потенциални рискове. Страната все още не е възстановила доверието на инвеститорите в държавни облигации и банки, което е ключово за излизането от кризата.

Прегледът на Гърция върви в момента, но е ясно, че страната не изпълнява заложените цели, което застрашава постигането на стабилност и избягване на риска от фалит. Ако това продължава, кредиторите ще спрат финансирането на Гърция, което ще предизвика не просто фалит, но и много по-болезнено приспособяване (без кредити отвън правителството ще трябва да затегне колана много повече и по-рязко, а заради липсата на доверие икономиката ще се свие още повече). Все още има време гърците да се осъзнаят, но това няма да продължи много дълго.

Меморандумът с програмата за Португалия е подписан. Нещата не изглеждат добре – защото страната е показала, че не иска да прави реформи. Ако правителството беше взело мерки през последната година, въобще нямаше да има нужда от спасителна програма.




Блогът за икономика 2011

Публикувана на 05/25/11 07:51 http://ikonomika.org/?p=5554
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване