05/27/11 07:32
(http://vasvalch.com/)

Social-компанията – отвъд Facebook

webВ момента чета изключително интересна книга на тема интегрирането на социалните медии (или поне на техните принципи на многопосочно взаимодействие) на всички нива в организацията. За Everywhere на Larry Weber обаче ще ви разкажа малко по-късно – за сметка на това една инфографика на същата тема кацна съвсем навреме.

The Social Business Imperative (намерена при Michael Leander) показва какво представляват social-организациите (нарочно не пиша “социални”, за да не омешаме твърде много термините) и това е много повече от изграждането на присъствие във Facebook или Twitter. Графиката всъщност си е съкратен визуален урок с доста полезни идеи в него (клик на нея за по-голям размер или четете надолу обобщение на най-важните открития).

social business infographic

Social-характеристиките се вписват на различни нива в компанията: в организацията на взаимодействия и самата философия зад бизнеса (People), в процедурите и бизнес-политиката (Process), както и в техническите ресурси на компанията (Technology). Първите две точки са познати на повечето маркетолози от разширените модели на Котлър, но включването на перо Technology ми беше доста любопитно. То може да послужи за доказателство, че технологията не е само инструмент, но и ключов фактор за промяна на бизнес-практиките и организационната култура. Както обясняват теоретиците на мрежовото общество, технологията променя социалните взаимодействия, също както и социалните взаимодействия извеждат напред използването на някои технологии.

Еволюцията в използването на социалните медии засега е по-скоро пожелателна, отколкото реална картина. Въпреки че добри примери има (Dell, Zappos, Threadless), все още сме далеч от масовата поява на “Social Business”. Това предполага наистина сериозно преструктуриране на функции и обединяване на екипи, което изисква голяма инвестиция от страна на компаниите. Е, който го прави правилно, по-скоро печели. Просто това все още не е императив за успех и компаниите се фокусират на други приоритети. И все пак въвеждането на цялостни политики за използване на социалните медии в повече отдели е тенденция, която тепърва ще навлиза в бизнеса. Същото важи и за модела на “Fully Collaborative Social Organization” – идеята е добра, но тя до голяма степен принадлежи на бъдещето (близкото бъдеще!) Няма и как да е иначе, тъй като повечето компании все още навлизат в социалните медии (62% са с опит под 2 години) и ще е необходимо повече време, за да се убедят в потенциала на този канал.

Третата интересна точка тук са приоритетите, които си поставят организациите. Данните от eMarketer, цитирани в инфографиката, са отпреди година, но картината до голяма степен е същата и днес. Повечето организации се фокусират върху базови неща като създаването на профили в социални мрежи, проследяването на конкурентите и поставянето на ключови метрики за следене (над 70% от отговорилите включват тези дейности в маркетинговия си план). Около половината компании наблягат на “занимания за по-напреднали”, като планирането на постоянен мониторинг на онлайн-репутацията и задаване на по-точни настройки за разпространение на информация през отделни профили. “Висшият пилотаж” – създаване на цялостни политики за комуникация в социалните медии и разпространение на точни правила до служителите – влиза в плановете на 29-45% от компаниите. Те вече са на път да станат истински social-организации.

Тези данни ми напомниха и за едно изследване на Altimeter Group, което показа сходни резултати. По-голяма част от отговорилите в него компании включват в плановете си за 2011 базови дейности: задаване на ROI-измерители, образоване на служителите, създаване на модели на поведение в социалните медии, както и интеграция между отделни платформи и корпоративния уебсайт, стимулиране на диалога, “слушане” на потребителите. Ключовите измерители на успех също остават на просто и лесно за измерване ниво (коментари, like-ове, последователи и т.н., посочени от 65,5%), докато по-трудните за следене sentiment-метрики са на по-заден план (46,2%). Интересно е обаче, че 34,7% смятат да използват обратната връзка от публиката за промяна на насоки в продуктовото развитие – това вече показва доста по-високо ниво на използване на социалните медии. Явно social-компанията наистина се задава на хоризонта.

0211ap-altimeter-internal

приоритети от вътрешното развитие


0211ap-altimeter-external

приоритети от външното развитие


0211ap-altimeter-mos-important-measure

ключови метрики за успех


Имаме ли добри примери за подобни social-компании в България и ако отговорът е “по-скоро не”, както мисля аз, защо? Дали социалните медии и най-вече мисленето по social-философия просто още не са толкова масови или има други причини?

___
снимка: Images by John ‘K’



Още по темата:

  1. Успехът на Social Media News Releases
  2. Social Media Masterclass – още уроци
  3. Social media pressrelease – българският пример

Публикувана на 05/27/11 07:32 http://feedproxy.google.com/~r/vasvalch/feed/~3/8Tl9sqrP8GY/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване