08/15/11 07:39
(http://vasvalch.com/)

Ползите за social-компанията

social_enterprise_benefitsТемата е много голяма, но е време да поставим началото :) Първо, какво е social-компания? Не искам да използвам “социална”, защото смисълът се променя. Но social-компанията може да се похвали с това, че използва силата на социалните медии, за да се свърже с потребителите, партньорите и служителите си. Темата става все по-популярна в последно време, затова ще печели и все по-голямо внимание от маркетолози, HR-и и мениджъри.

За да започнем да се интересуваме от темата обаче, трябва да видим положителното влияние на social enterprise. И тъй като малко неща могат да убедят мениджърите по-добре от цифрите, ето причината защо трябва да помислите как да социализирате компанията си:

social_enterprise_benefits

В графиката се виждат няколко основни ползи за организацията, която е интегрирала логиката на социалните медии в работата си:

  • споделяне на информация: най-силният ефект на мрежовата организация е достъпността на информация. Проблемът, с който се сблъскваме най-често, е сходен във всички компании, малки и големи: информация има, но тя не е систематизирана и служителите не могат я открият. При social организацията създадената вътрешна мрежа позволява по-дълбоко търсене на информация и, съответно, намирането й :) 77% от компаниите със social-политика отчитат по-лесен достъп до корпоративни знания, а 55% смятат, че процесите за споделяне на информация са се подобрили.
  • екипна работа: когато мрежовият елемент е заложен в организацията, той се превръща в част от мисленето на служителите. Така се стимулират междуличностните връзки и работата в екип, както отбелязват 41% от анкетираните. Този ефект е лесно обясним: при интегриране на механизмите от социалните мрежи служителите научават повече един за друг, виждат “човешката страна” на колегите си и са по-отзивчиви в работата.
  • икономически ползи: както се вижда от графиката, основна част от изследването на McKinsey е свързано с икономическите ползи за social организацията. И те не са малко: увеличаване на пазарния дял за 43% от анкетираните, по-висок оборот за 24% и по-висок марж за 8% от компаниите. Естествено, инвестицията за превръщане на компанията в мрежова организация не е малка. Но тук се вижда, че тя се изплаща.
Графиката е взета от една презентация на HubSpot, която също си струва да се види.


Още по темата:

  1. Social-компанията – отвъд Facebook
  2. Social media pressrelease – българският пример
  3. Успехът на Social Media News Releases

Публикувана на 08/15/11 07:39 http://feedproxy.google.com/~r/vasvalch/feed/~3/NAjLl1Z1HVE/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване