05/30/11 20:51
(http://www.kulinarno-joana.com/)

Лозови сарми с телешко, боровинки и бадеми

Навиването на лозови сармички може да бъде доста досадна работа отнемаща време. Тази работа не е подходяща за нетърпеливите, които гледайки количеството на сместа, която трябва да се намести в свежите лозови листа, а после старателно да се навият така че нищо да не излиза, изпадат в отчаяние и се питат кога ще свърши. Понякога и аз си задавам този въпрос на ум, но ако имам свободен следобед и разбира се нова и интересна рецепта, която да изпробвам, всички тревоги бързо отшумяват и се съсредоточавам в мисли за аромата, който ще изплува малко по-късно под капака на тенджерата.

Навиването на лозови сармички може да бъде и приятно занимание. Като си пуснеш музика и заглушиш съседите със собствения си глас, като бек вокал на любимото парче, докато се стараеш да завиеш сармите стегнато. Аз мога да го правя доста добре, просто защото не съм се научила да пея. Но това не ми пречи от време на време да изпълвам пространството с глас, пък и дори, когато завивам сарми. Добре, че имам кротки съседи. Защо пък и да не потанцувам на някоя ориенталска песен. Даже много ще си допадне с въпросното мезе.

Атмосферата съвсем се допълни от няколко запалени ароматни пръчици и си мисля, че аз вече не готвя. Аз съм герой от приказка. Пея и танцувам, смесвам аромати, завивам всяко листо с чудни мисли и очаквам принца на бял кон. О, извинете, принца е до мен и опитва топлата смес за сaрмите. „Не обичам лозови сарми, но това ще ми хареса“ – сякаш дежаву ми се прояви и не обръщам внимание. Тананикам си и продължавам работа. После.. после Вальо започна да пее… след като яде от тях.

Лозови сарми с телешко, боровинки и бадеми

Адаптирано от книгата Purple Citrus & Sweet Perfume

Дозите са за 45-48 сармички.

Пресните лозови листа са по-добрия вариант за завиване на сарми. Консервираните не винаги са цели, лесно се късат и за моя вкус са кисели.

Ако свежите листа са твърди може да се попарят за 5 минути във вряла вода. След това се отцеждат добре и се подсушават.

Продукти:

  • 50 бр. пресни лозови листа
  • 2 супени лъжици зехтин
  • 1 глава шалот (или малка глава жълт лук), нарязан на ситно
  • 400 гр. смляно телешко месо
  • 100 гр. ориз басмати
  • 150 мл. зеленчуков бульон или вода
  • 1/2 чаена лъжица смлян кимион
  • 50 гр. филиран бадем
  • 50 гр. сушени червени боровинки, накълцани на ситно
  • 1/2 връзка магданоз, нарязан на ситно
  • 1/2 връзка мента, нарязанa на ситно
  • сол и черен пипер

Лозовите листа се измиват и подсушават. Ако има нужда се бланшират за кратко.

Зехтинът се загрява в тенджера. Добавя се шалотът (лукът) и се сотира за 3 минути докато омекне и стане прозрачен. Добавя се каймата. Запържва се като се разбърква често, докато покафенее и се раздроби. Следват оризът и бульонът (водата). Тенджерата се похлупва и сместа се задушава за 4-5 минути. Подправя се с кимиона, сол и черен пипер на вкус.

Когато по-голяма част от течността се абсорбира от ориза, върху тенджерата се поставя кухненска кърпа, а отгоре капак. Котлонът се изключва и тенджерата се оставя така за 10 минути. Накрая към плънката се добавят магданозът и ментата.

Във всяко лозово листо се поставя по една, една и половина чаена лъжица от плънката. Завиват се стегнати сарми. Ако има останали листа се поставят на дъното на тенджера. Върху тях плътно се подреждат сармите. Върху сармите се поставя тежка чиния. Заливат се с толкова вода, че да ги покрие. Варят се на бавен огън за около 45 минути.

Сервират се с кисело мляко.





Кулинарно - в кухнята с Йоана Лозови сарми с телешко, боровинки и бадеми от Йоана Петрова - Кулинарно - в кухнята с Йоана
За още публикации, прочети съдържанието на блога или разгледай мозайката от снимки.
Публикувана на 05/30/11 20:51 http://feedproxy.google.com/~r/kulinarno-joana/feed/~3/qqRhYh4ZiB8/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване