06/12/11 11:18
(http://raltchev.info/)

Сърдит Петко vs win-win

Дори и като малък рядко прибягвах до сърденето – и като теория, и като практика. Просто бях осъзнал, че и само с лека усмивка и желание за сътрудничество можех да постигна много повече, отколкото с инат и мръщене. Едно на ръка, че хората насреща ми го оценяваха – всичко, което така или иначе трябваше да се свърши, се свършваше, а недоволни нямаше. Типична win-win ситуация. И най-хубавото – отзивчивостта и вежливостта рядко имаха краткосрочен ефект. Напротив, в повечето случаи водеха до много по-богати резултати.

Е, имаше и много деца, които не растяха в среда като моята. Бяха свикнали да постигат целите си с противопоставяне, разчитайки на отявлено безформената и пагубна липса на друг тип внимание – поощрителното например. А и целите им бяха едни цели…

Днес с тези деца вече не сме в детската градина, не ходим и на училище. В много направления обаче изобщо не сме се променили. Запазили сме всички онези практики, които са ни носили успех преди, и продължаваме да ги прилагаме, просто защото сме свикнали. И така едни се усмихват и помагат с каквото могат, а други се мръщят и отказват да дадат нещо от себе си. Без дори да става въпрос за безкористност – все пак всички ходим на работа и срещу труда си получаваме нещо. Разликата е в начина, по който отмятаме задачите.

Когато сме големи, средата също има значение, защото моделира поведението ни. И ако няма нещо друго освен личната ни положителна нагласа, което да ни кара да бъдем добри и отзивчиви, най-лесно е да не бъдем, както и става почти винаги.

Та, бъдете отзивчиви и създавайте благоприятна среда за развитието на отзивчивостта.



Walking on the edge... - Един УеБлог на Иван Ралчев

Публикувана на 06/12/11 11:18 http://feedproxy.google.com/~r/WalkingOnTheEdge/~3/T3mjXDb-RCY/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване