06/14/11 13:50
(http://semkiibonbonki.blogspot.com/)

Духовната недостатъчност не българските елити (и на българския етнос?) Ранното средновековие.

От ранна детска възраст ни облъчват с твърдения колко велика е била България - докато за нещастие не паднала под турско робство (оставям настрана научната несъстоятелност на този термин). И как това "турско робство" създало съществуващите ярко изявени и днес отрицателни народо-психологически черти.

Дрън-дрън! Да видим фактите:


1. Учат ни от малки, че имало добри/кадърни ханове и царе, които побеждавали Византия; и не толкова кадърни, които или тя ги побеждавала, или изобщо не воювали с нея. В основата на тази измислица лежи митът, че съществуването на средновековнаБългария е зависело от това дали е имала кадърни царе. Тази огромна глупост се опровергава лесно от географията. Но не от тези в нашите учебници, в които България е в центъра, а Византия е някакво малко парче встрани от нея. Три карти от друга гледна точка:

Ами Византия е огромна държава в сравнение с нас, и още по важно - на западната й граница са изключително войнствените и агресивни араби - с които Византия води почти непрекъснати войни. Докато мощта й е концентрирана на западната граница, се случва някой източен управник да я нападне. И кво? Дори така наречения (в демократичните години Симеон Велики - аме какво сравнение може да става с Карл Велики или с Фридрих Велики) - не успява не да превземе, а дори да атакува Константинопол. Дето му е на един хвърлей, да не употребя друга дума за разстояние с х...

Това е цялата история, която ни се втълпява от невръстни - битките с Византия са основното в историята ни и това, че не сме я разбили, е въпрос на случайност.

Глупост историческа: когато Византия е била сериозно ангажирана на запад с арабите, е отделяла по-малко внимание на балканските варвари (тогава се появват Симеон и подобните му "успешни" владетели). Когато Византия установи някакъв modus vivendi с арабите, веднага слега ред в задния си двор.


Май прекалих с шока на развенчаването, та ще продължа. До т.нар. Възраждане и след това.
Публикувана на 06/14/11 13:50 http://semkiibonbonki.blogspot.com/2011/06/blog-post_7921.html
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване