06/17/11 19:04
(http://ruslantrad.com/)

Буферна зона по границата между Сирия и Турция

Повече от 8 000 са бежанците, намерили убежище в провинция Хатай в Турция, бягайки от размириците в Северна Сирия. В отговор, Анкара обмисля да създаде буферна зона на по границата си със Сирия (Foreign Policy, 17 June), за да “осигури стабилен път за бежанския приток”.

Според The Washington Post, част от границата с Турция е недействаща. Според информация от служители на граничните пунктове, са наблюдава затваряне, като free шоповете на най-известният пункт, Баб Ал-Хауа, вече са затворени, а движението между Турция и Сирия е сведено до минимум. Турската стана също така се наема да доставя вода, лекарства и храна по протежение на границата със Сирия, като това най-вероятно е споразумение между външният министър Ахмет Давутоглу и специалния пратеник на президента Башар Асад, Хасан Туркмани.

Едностранно решение на Турция е също в буферната зона, която ще бъде създадена, да бъдат пратени турски части за допълнителна сигурност. Според международни медии, желанието на Турция да осигури сигурност на бежанците се дължи отчасти и на факта, че една част от хората в лагера в Хатай са етнически турци и Анкара иска да ги предпази, чувствайки дълг към тях.

Едностранното решение за създаването на такава зона, обаче, би било в разрез с политиката на Турция за “нулеви проблеми със съседите”, която премиерът Ердоган предприе по отношение на Ирак, Иран и Сирия. Според турски анализатори, след установяването на буферната зона, турско-сирийските отношения може да пострадат значително.

Днес Анджелина Джоли пристигна в лагера в Яйлядагъ, за да се запознае със състоянието на бежанците. Турските власти, които до момента отказваха достъп на чужди лица заявиха, че ще позволят на чужди медии да снимат в Яйлядагъ.

 

Публикувана на 06/17/11 19:04 http://ruslantrad.com/?p=9449
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване