06/20/11 05:00
(http://ruslantrad.com/)

Публикация във Foreign Policy: Криза между САЩ и С. Арабия?

Последната ми публикация във Foreign Policy е за отношенията между САЩ и Саудитска Арабия.

 

Търсенето на повече начини за в

лияние в Близкия изток изправя един срещу друг съюзници.

Малко по малко Саудитска Арабия и САЩ навлизат в спор и причината е една: арабските протести. През последните дни Йордания стана важна точка в разговорите между дипломатите на Рияд и Вашингтон. Масови протести в Аман поискаха затварянето на новинарската агенция AFP, след като тя разпространи информация, че кортежът на крал Абдула е бил замерян с камъни при посещението му в Тафила. Демонстраторите в йорданската столица заявиха, че това е невярна информация, целяща да подстрекава обществото към протести.

За протести говори и дипломацията на САЩ – почти всяка седмица от началото на арабската пролет, от Вашингтон пристигат сигнали, че единственият начин крал Абдула да избегне протестите е да промени начина на управление. В същото време Саудитска Арабия лобира в полза на кралството и иска Йордания да бъде оставена от САЩ.

Рияд призова Хашемитското кралство да се придържа към авторитарните традиции, които са запазили Дома на Сауд в продължение на векове, а думите бяха подкрепени от подаръци.

Миналия месец, Саудитска Арабия предложи на Йордания възможността да се присъедини към богатия регионален блок, Съветът за сътрудничество на страните от Персийският залив. За да подсили поканата си, Саудитското кралство изпрати чек за 400 милиона долара за Аман, първата помощ от години. Тази политическа игра е знак за тихото съперничество между САЩ и Саудитска Арабия, отдавнашни съюзници, сблъскали се днес заради различното отношение към арабските протести.

“Имаме много голямо спречкване по този въпрос”, заяви американски официален представител пред Los Angeles Times, пожелал анонимност поради чувствителността на проблеми. “Арабската пролет” създаде напрежение в отношенията.”

(цялата публикация)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Публикувана на 06/20/11 05:00 http://ruslantrad.com/?p=9455
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване